Normal_1273

HAARLEM (Novum) - Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) heeft de provincie Noord-Holland meerdere keren voorgelogen over zijn belangen in een bedrijf dat onder meer de provincie als klant had.

Hij was via een juridische constructie mede-eigenaar van VDG Trajectmanagement, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van ingewijden. De provincie onderzoekt nu of Hooijmaijers via het bedrijf heeft geprofiteerd van verzelfstandigingen die hij als politicus in gang heeft gezet.

Het bedrijf heeft twee keer werk verricht voor de provincie. In 2004 was dat bij de verzelfstandiging van een provinciaal groenbedrijf. In 2009 schoof Hooijmaijers het bedrijf naar voren bij een vastgelopen bouwproject in Muiden.

Dat had nooit mogen gebeuren, zou de provincie nu concluderen. Toen ambtenaren ernaar vroegen, zou Hooijmaijers over zijn belang in het bedrijf hebben gezwegen.

De Volkskrant stelde vorige week al vragen over VDG, maar toen ging de website op zwart. Via een gearchiveerde versie van de site achterhaalde de krant nog dat het bedrijf bij tal van andere verzelfstandigingen betrokken is geweest.

Zo heeft het in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Financiën de fusie tussen de Economische Controle Dienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD begeleid. Diezelfde FIOD-ECD doet nu onderzoek naar Hooijmaijers.

Tot nu toe richtte het onderzoek naar de gedeputeerde zich vooral op zijn rol in vastgoedprojecten. Hij wordt verdacht van belangenverstrengeling en corruptie.

Het bedrijf adviseerde tussen 2004 en 2010 ministeries, provincies, gemeenten en culturele instellingen over verzelfstandigen en privatiseringen. De juridische constructie via welke Hooijmaijers aandeelhouder was van het bedrijf, zou zijn bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen.

Dat heeft een van de oprichters van VDG volgens de krant tegen de provincie gezegd. In de ogen van de provincie zou Hooijmaijers het traject juist hebben gebruikt om zijn belangen te verhullen.

De provincie was dinsdagochtend niet meteen bereikbaar voor commentaar op het bericht in de Volkskrant.