Normal_1290

TIRANA (ANP) - Regering en oppositie in Albanië hebben weer eens slaande ruzie. Media meldden dinsdag uit de hoofdstad Tirana dat het deze keer gaat om het mausoleum van de voormalige communistische dictator Enver Hoxha.

De regering van premier Sali Berisha wil het gebouw laten slopen, ondanks verzet van de bevolking. Het Albanese parlement heeft nu met een krappe meerderheid van twee stemmen de sloopplannen goedgekeurd. Op de plaats van het mausoleum komt het nieuwe parlementsgebouw.

Het parlementsbesluit heeft tot een hevige polemiek geleid in Albanië. De sociaaldemocratische oppositie noemt de plannen pure verspilling van overheidsgeld waar een paar mensen rijk van zullen worden.

Anderen stellen dat het mausoleum van grote architectonische waarde is. Het gebouw behoort volgens hen bovendien tot het historische en culturele erfgoed van Albanië dat bewaard moet blijven.

Hoxha was vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood in 1985 onafgebroken aan de macht. In 1988 werd het mausoleum, een ontwerp van zijn dochter en schoonzoon, te zijner nagedachtenis opgericht.

Toen korte tijd later het communistische regime ineenstortte, werd in het gebouw onder meer een congrescentrum gevestigd. Op dit moment zijn er enkele van de regering onafhankelijke tv-stations in gevestigd.