Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijksgebouwen open tijdens Open Monumentendag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Tijdens de Open Monumentendagen van 10 en 11 september zijn ongeveer 50 rijksgebouwen open voor het publiek. Het thema van Open Monumentendag 2011 is ‘nieuw gebruik, oud gebouw’, ook veel rijksgebouwen hebben in de loop der tijd een nieuw gebruik gekregen.

1500 rijksmonumenten
Nederland telt ruim 50.000 rijksmonumenten. Variërend van vuurtorens, tot barakken, bruggen, gevangenissen, landgoederen en kastelen. Een zichtbaar en tastbaar bewijs van onze geschiedenis. De rijksoverheid beheert zelf 1500 van deze monumenten.
 
De Rijksgebouwendienst, sinds 90 jaar huisvester van het Rijk, bezit en beheert gebouwen voor onder andere het Koninklijk Huis, de rechtspraak, het openbaar bestuur en rijksmusea. In totaal bezit de Rijksgebouwendienst 165 rijksmonumentencomplexen, bestaande uit 340 gebouwen.

Nieuw gebruik: slot Loevestein
Tussen 1361 en 1368 liet ridder Dirc Loef van Horne Loevestein bouwen. De strategische ligging was ideaal voor een verdedigingsbolwerk en om tol te heffen. Aanvankelijk was Loevestein een verdedigingstoren, maar de toren groeide uit tot een heus kasteel.

Het slot werd na de bouw van nieuwe verdedigingswerken sinds begin 17e eeuw gebruikt als staatsgevangenis. De bekendste gevangene is Hugo de Groot. In 1621 ontsnapte hij in een boekenkist.

Het fort werd in 1831 voor het laatst als gevangenis gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als opslagplaats. Sinds 1951 is Loevestein opgeheven als militair steunpunt. Momenteel is Loevestein opengesteld als museum.
 
Nieuw gebruik: Veenhuizen
In1823 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid de onvrije kolonie Veenhuizen, een nederzetting bedoeld voor de heropvoeding en tewerkstelling van bedelaars, landlopers, weduwen, wezen en oorlogsinvaliden.

Na de overname door de rijksoverheid werd het een rijkswerkinrichting voor veroordeelde misdadigers. Justitie liet tussen 1875 en 1914 een compleet dorp bouwen, waar ook het personeel woonde. 

Pas vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw werden dorp en gebied geleidelijk openbaar toegankelijk. Justitie trok zich terug achter de hekken van de penitentiaire inrichtingen. Nog steeds zijn de strafinrichtingen in Veenhuizen operationeel, met ruim 1000 gedetineerden.

Het dorp heeft ruim 1200 inwoners. De Rijksgebouwendienst is buiten de 3 gevangeniscomplexen eigenaar van ongeveer 75 gebouwen in Veenhuizen. Een deel van het vastgoed is succesvol herontwikkeld, andere panden wachten nog op een nieuwe bestemming.

Nieuw gebruik: Koninklijk Paleis Amsterdam
Oorspronkelijk is het Koninklijk Paleis Amsterdam ontworpen als stadhuis voor de bestuurlijke en rechterlijke macht. Vooraanstaande schilders, zoals Rembrandt en Ferdinand Bol, leverden hun bijdrage aan het interieur.

In 1655 werd het stadhuis in gebruik genomen. In 1808 nam Koning Lodewijk Napoleon het stadhuis op de Dam in gebruik als Koninklijk Paleis. Het staatspaleis heeft vandaag de dag hoofdzakelijk een representatieve functie. Daarnaast is het gebouw regelmatig te bezichtigen voor publiek en worden er tentoonstellingen georganiseerd.

© Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.