Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afgebrand theater waarschijnlijk niet te herbouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum/ANP) - Het door brand verwoeste theater 't Speelhuis in Helmond is waarschijnlijk niet te herbouwen. Dat zei burgemeester Fons Jacobs vrijdagavond op een persconferentie. De constructie is te erg aangetast.

Eerder zei Jacobs nog dat hij dacht dat de schade wel te herstellen was. "Maar ik ben te optimistisch geweest. Het constructieve deel is zodanig aangetast dat herbouw alleen nog tot de theoretische mogelijkheden behoort", aldus Jacobs, die zei te zijn geschrokken van het eerste rapport over de bouwkundige staat van het gebouw.

Jacobs wilde niet speculeren over de oorzaak van de brand, die donderdag rond 18.00 uur uitbrak. "Dat zal uit onderzoek moeten blijken." Volgens hem loopt de schade in de miljoenen euro's.

De brand verwoestte naast het theater een aantal kubuswoningen, die net als het theater van de hand van architect Piet Blom zijn. De bewoners van achttien kubuswoningen en van een naastgelegen appartementencomplex moesten uit voorzorg hun huis uit.

Naar huis
Enkelen van de geëvacueerde bewoners kunnen pas na het weekeinde weer naar huis, omdat bij de brand asbest is vrijgekomen. "Het is niet ernstig, maar we moeten er zorgvuldig mee omgaan. We moeten eerst zeker weten dat er geen asbest meer is. Dan pas worden de woningen vrijgegeven."

Dertien van de vijftig omwonenden van het theater hebben volgens de burgemeester geen inboedelverzekering. De gemeente is niet van plan deze mensen financieel tegemoet te komen. "Zoiets is eigen verantwoordelijkheid. Daar is de gemeente niet voor. Maar we zullen ze wel begeleiden."

Opties
Het gemeentebestuur van Helmond beraadt zich de komende tijd over wat er op de plek van het donderdag afgebrande theater 't Speelhuis moet komen. Een van de mogelijkheden is een aanbod van de zoon van architect Piet Blom die het verwoeste theater destijds ontwierp.

Abel Blom heeft de gemeenteraad aangeboden het theater opnieuw op te bouwen. Hij is ook architect. In de gemeenteraad werd vrijdag door het college voorgesteld 'met open vizier' te onderzoeken wat er op de plek van het theater moet komen.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.