Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Slaan 1e paal nieuwbouw achter Centrum Kunst en Erfgoed in Alkmaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ALKMAAR - Vrijdag 13 januari om 13.00 uur slaat de Alkmaarse wethouder mevrouw Anjo van de Ven van Cultuur de eerste paal van de nieuwbouw achter het Centrum voor Kunst en Erfgoed.

Zij doet dit samen met gedeputeerde mevrouw E. Sweet van de provincie Noord-Holland en vertegenwoordigers van het Regionaal Archief en woningbouwcorporatie Van Alckmaer voor Wonen.

Ook afgevaardigden van de ontwerpende en uitvoerende partijen zijn hierbij aanwezig. De nieuwbouw bestaat uit het depotgebouw van het Regionaal Archief en 19 starterswoningen van woningbouwcorporatie Van Alckmaer voor Wonen.

Het depotgebouw is gevormd als een boekensteun, die met de hoge kant iets van het monumentale voorgebouw van de voormalige ambachtsschool af komt te staan. Tussen het depotgebouw en het monument komt een glazen corridor, die de beide gebouwen met elkaar verbindt.

Direct tegen de lage kant van de boekensteun komen starterswoningen, zodat het lage dak van het depotgebouw als binnenstraat kan dienen voor de woningen. Ook worden woningen gebouwd aan de kop van het complex aan de Staringhstraat. Woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen gaat deze woningen verhuren.

Schroefpalen
De fundering wordt gevormd door zogenaamde schroefpalen. Deze worden gebruikt in situaties waar het heien van palen schade kan toebrengen aan de omliggende bebouwing. De wethouder van Cultuur verricht de officiële handeling in het bijzijn van de omwonenden.

Wethouder Anjo van de Ven van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA): "Het Centrum voor Kunst en Erfgoed vormt als ‘Cultuurverzamelgebouw’ een verrijking voor de stad èn regio. De ambachtsschool is een mooi voorbeeld van herbestemming waarin oud en nieuw samenkomen. De nieuwbouw is de laatste fase in de realisering en maakt de Ambachtsschool tot een gebouw om trots op te zijn."

Duurzaamheid
Het enorme archiefdepot wordt met beton en isolatie zodanig gebouwd dat met een minimum aan energie een constante temperatuur en vochtigheid kan worden gehandhaafd. Daarbij is die kleine hoeveelheid energie ook nog eens afkomstig van een installatie met warmte-koudeopslag (WKO).

Hiermee wordt in de zomer opgewarmde lucht opgeslagen en gebruikt voor verwarming in de winter en wordt de in de winter afgekoelde lucht gebruikt voor koeling in de zomer.

Op die manier wordt het gehele gebouw, waarin allerlei brandstofbesparende voorzieningen zijn aangebracht, duurzaam verwarmd en gekoeld. Als alles volgens planning verloopt, wordt de nieuwbouw, inclusief de woningen, in februari 2013 opgeleverd.

© Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.