Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV Bouw: Zes op de tien bouwvakkers vrezen ontslag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km

UTRECHT - Bijna zes op de tien leden van FNV Bouw vrezen voor hun baan in de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek door ADV Market Research in opdracht van FNV Bouw. Bijna 1700 werkende leden deden mee.

Bijna 80 procent van de respondenten zegt dat ook zijn bedrijf getroffen is door de crisis. FNV Bouw-leden maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de bouwsector. Dat wordt ook bevestigd door het economisch bureau van ING: de sector krimpt naar verwachting met twee procent.

Ruim tachtig procent van de leden denkt dat er na de crisis te weinig jong talent klaar staat om te voldoen aan de dan aantrekkende vraag.

Ook zijn er na de crisis onvoldoende gezonde bedrijven om de aantrekkende economie bij te benen, zo zegt bijna de helft van de ondervraagde leden. Slechts een derde van de ondervraagden vindt dat de bouw ondanks de crisis een gezonde bedrijfstak is.

Onzeker
FNV Bouw-voorzitter John Kerstens is niet verbaasd over de cijfers en deelt de zorgen van zijn leden. "Sinds het uitbreken van de crisis is de arbeidsmarkt voor werknemers in de bouw erg onzeker geworden. Ruim 20 procent van de ondervraagde leden is ergens in de afgelopen twee jaar gedwongen van baan veranderd. Daar komt bij dat de instroom van jongeren achterblijft, en de vergrijzing hard zal toeslaan.

De sector kan zijn vakmensen onvoldoende vasthouden. Dat is vreselijk voor die mensen, maar net zo vreselijk voor de toekomst van de bouw. Goed opgeleide vakmensen zijn keihard nodig wanneer het economisch tij keert. Omdat bedrijven niet langer bij machte zijn om hun mensen in dienst te houden, moet de overheid inspringen met crisismaatregelen."

Zelf vakantietijd inplannen
Al jaren zeggen werknemers dat de arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren voor de bouw te interesseren. Ook modernere arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol.

Zo zegt 64 procent van de leden dat in deeltijd werken mogelijk moet zijn. Ruim 80 procent zegt zelf zijn vakantietijd te willen inplannen. "Ook dat is niet nieuw. Wij pleiten al tijden voor meer zeggenschap over werk- en vrije tijd en modernere arbeidsvoorwaarden.

De bouw moet aantrekkelijk zijn en blijven voor nieuwkomers," aldus Kerstens. Nu zegt slechts een derde van de ondervraagden dat werken in de bouw aantrekkelijk is voor jongeren.

Trots
Ondanks alles zijn werknemers nog altijd buitengewoon trots op hun werk in de bouw. Op de vraag of men trots is om de bouw te werken, antwoordde 80 procent bevestigend, hoewel minder dan in voorgaande jaren. Slechts twaalf procent van de leden zegt de bouw te willen verlaten. Op de stelling 'ik zou mijn kind werken in de bouw aanraden' antwoordt een vijfde van de ondervraagden bevestigend.

© Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.