Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV Bouw: Zes op de tien bouwvakkers vrezen ontslag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km

UTRECHT - Bijna zes op de tien leden van FNV Bouw vrezen voor hun baan in de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek door ADV Market Research in opdracht van FNV Bouw. Bijna 1700 werkende leden deden mee.

Bijna 80 procent van de respondenten zegt dat ook zijn bedrijf getroffen is door de crisis. FNV Bouw-leden maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de bouwsector. Dat wordt ook bevestigd door het economisch bureau van ING: de sector krimpt naar verwachting met twee procent.

Ruim tachtig procent van de leden denkt dat er na de crisis te weinig jong talent klaar staat om te voldoen aan de dan aantrekkende vraag.

Ook zijn er na de crisis onvoldoende gezonde bedrijven om de aantrekkende economie bij te benen, zo zegt bijna de helft van de ondervraagde leden. Slechts een derde van de ondervraagden vindt dat de bouw ondanks de crisis een gezonde bedrijfstak is.

Onzeker
FNV Bouw-voorzitter John Kerstens is niet verbaasd over de cijfers en deelt de zorgen van zijn leden. "Sinds het uitbreken van de crisis is de arbeidsmarkt voor werknemers in de bouw erg onzeker geworden. Ruim 20 procent van de ondervraagde leden is ergens in de afgelopen twee jaar gedwongen van baan veranderd. Daar komt bij dat de instroom van jongeren achterblijft, en de vergrijzing hard zal toeslaan.

De sector kan zijn vakmensen onvoldoende vasthouden. Dat is vreselijk voor die mensen, maar net zo vreselijk voor de toekomst van de bouw. Goed opgeleide vakmensen zijn keihard nodig wanneer het economisch tij keert. Omdat bedrijven niet langer bij machte zijn om hun mensen in dienst te houden, moet de overheid inspringen met crisismaatregelen."

Zelf vakantietijd inplannen
Al jaren zeggen werknemers dat de arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren voor de bouw te interesseren. Ook modernere arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol.

Zo zegt 64 procent van de leden dat in deeltijd werken mogelijk moet zijn. Ruim 80 procent zegt zelf zijn vakantietijd te willen inplannen. "Ook dat is niet nieuw. Wij pleiten al tijden voor meer zeggenschap over werk- en vrije tijd en modernere arbeidsvoorwaarden.

De bouw moet aantrekkelijk zijn en blijven voor nieuwkomers," aldus Kerstens. Nu zegt slechts een derde van de ondervraagden dat werken in de bouw aantrekkelijk is voor jongeren.

Trots
Ondanks alles zijn werknemers nog altijd buitengewoon trots op hun werk in de bouw. Op de vraag of men trots is om de bouw te werken, antwoordde 80 procent bevestigend, hoewel minder dan in voorgaande jaren. Slechts twaalf procent van de leden zegt de bouw te willen verlaten. Op de stelling 'ik zou mijn kind werken in de bouw aanraden' antwoordt een vijfde van de ondervraagden bevestigend.

© Nationale Bouwgids

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.