Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie partijen uitgenodigd voor aanbesteding Hart van Zuid

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft drie private partijen uitgenodigd voor de tweede fase van de aanbesteding van de ontwikkeling van een nieuw stadscentrum voor Rotterdam-Zuid.

Het zijn Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling B.V., Koninklijke BAM Groep N.V. en de combinatie Strukton Integrale Projecten B.V. met ASR Vastgoed Ontwikkeling N.V. en John Laing Investments Limited.

Deze partijen hebben zich in  de eerste fase van de aanbesteding gekwalificeerd op onder meer hun ervaringen met complexe gebiedsontwikkeling. Het project, Hart van Zuid genaamd omvat het gebied rondom Ahoy, Zuidplein en het Motorstraatgebied.

Daar staan ingrijpende zaken op stapel die niet alleen hun weerslag op de gebouwde omgeving moeten hebben, maar Rotterdam Zuid in sociaal en economisch opzicht een impuls moeten geven.

De voorstellen van de genoemde partijen zullen uiteindelijk mede beoordeeld worden op de effecten voor  werkgelegenheid en veiligheid van  het gebied en de omliggende wijken. Vanwege de complexiteit van een dergelijke opgave vraagt de gemeente een betrokkenheid van meer dan tien  jaar, voor veel meer dan alleen de realisering van enkele bouwprojecten.

In een nieuwe vorm van publiek private samenwerking (PPS) krijgt de marktpartij die het gebied gaat ontwikkelen  flinke zeggenschap over de inhoudelijke invulling, uiteraard binnen de wensen en doelstellingen die zijn gegeven. Hart van Zuid profiteert op deze manier optimaal van de kennis en ervaring in de markt.

De aanbesteding voor het Hart van Zuid wordt voortgezet in de vorm van een dialoog tussen de vertegenwoordigers van de gemeente en die van de drie partijen. In het komende half jaar wordt duidelijk welk concreet beeld de betrokken partijen  hebben van de achterliggende ambities van de vernieuwing van dit gebied.

Daarbij worden ze ook expliciet uitgenodigd hun visie op de Rotterdamse plannen te geven. De dialoogfase wordt gevolgd door een  biedingsfase, waarin de gemeente Rotterdam kan bepalen welk van de drie kandidaten de beste visie op de ontwikkeling van het Hart van Zuid heeft.

In september van het vorig  jaar heeft de Rotterdamse gemeenteraad voor het Hart van Zuid een extra financiële impuls van 90 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De rest van de benodigde gelden komt uit de exploitatie van te (her)ontwikkelen projecten, zoals een nieuw Theater Zuidplein met bibliotheek, de modernisering van Ahoy, een internationaal congrescentrum, de vernieuwing van het busstation en een nieuw Zwembad Charlois.

Rotterdam verwacht eind 2012 een partner te hebben waarmee in de komende 20 jaar de samenwerking van deze bijzondere gebiedsontwikkeling plaats zal vinden.

© Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.