Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouw ondergrondse fietsenstalling van start

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Baljeu geeft vandaag het officiële startsein voor de bouw van een ruime en kleurrijke fietsenstalling onder het stationsplein van Rotterdam Centraal.

Ontwerp
De ondergrondse fietsenstalling is een ontwerp van architect Maarten Struijs en is eind 2013 gereed voor reizigers. Het biedt parkeerruimte aan totaal bijna 5200 fietsen, onderverdeeld in ruim 3750 onbetaalde en 1430 betaalde/bewaakte plaatsen. De stalling wordt verbonden aan het ondergrondse aangrenzende metrostation zodat reizigers direct gebruik kunnen maken van de metro of doorlopen naar bus, tram of trein.

Net als in het ontwerp van het metrostation zorgen licht en kleurgebruik voor een aangename sfeer. Gebruikers vinden hun fiets gemakkelijk terug door de kleurmarkeringen en grote cijfers die worden aangebracht.

Bouwwerkzaamheden
Het voorbereidende werk voor de daadwerkelijke bouw van de fietsenstalling is onlangs gestart. Vanaf januari 2012 vinden de heiwerkzaamheden plaats. Als dit deel van het werk klaar is, dan is het mogelijk om - in fases - de dakplaten te maken. Onderdeel van het bouwproces is ook het verleggen van de diverse kabels en leidingen.

Hierna kan het laatste sluitstuk van het dak en de bouwputdamwand gerealiseerd worden waarna het graafwerk start. Vervolgens volgt het aanbrengen van vloeren, wanden en de definitieve kolommen. Tot slot wordt de stalling afgebouwd en de fietsrekken en installaties geplaatst. Eind 2013 gaat de deur open voor de reiziger.

Laatste bouwdeel
ProRail en de gemeente Rotterdam werken gezamenlijk aan een nieuw Rotterdam Centraal. De fietsenstalling is het laatste bouwdeel dat van start gaat. Lopende projecten waar aan wordt gewerkt zijn de bouw van de sporenkap, de parkeergarage Kruisplein en de stationshal.

Inmiddels zijn er ook al enkele deelprojecten opgeleverd zoals het verleggen van de tram, de aanleg van de Weenatunnel, de aanleg van RandstadRail en het ondergrondse metrostation.

© Nationale Bouwgids

Foto: gemeente Rotterdam

17 juli '25 (10:26)

Nederland heeft meer ASML's nodig, zeggen onderzoekers van TNO

Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.

17 juli '25 ( 8:51)

Schiphol: uitspraak rechter lost zonnepanelenprobleem niet op

Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".

15 juli '25 ( 9:02)

Nederlandse gasproductie daalt, afname op zee neemt af

De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.