Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Klushuizen Rotterdam in artikel New York Times

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - In de New York Times een artikel over klushuis  De Zwarte Parel in Rotterdam is verschenen. Dit is niet de eerste keer dat het klushuis De Zwarte Parel de publiciteit haalt. Zo heeft het in oktober 2011 de Public Award van de Dutch Design Awards gewonnen.

Van slooplijst naar prijswinnend pand
Het pand aan de Pompstraat 44 stond tien jaar leeg. Er was geen vloer en de trap was er uit omdat de fundering hersteld was. Het dak was al jaren stuk en de gevel werd  met balken vastgehouden. Dit pand was 'rijp voor de sloop'. Maar de huidige eigenaar zag er iets in, en kocht dit pand.

Hij heeft het pand zowel binnen als buiten volledig opgeknapt met als resultaat dit prijswinnend pand. De Zwarte Parel is een goed voorbeeld hoe kopers een kluspand kunnen omtoveren tot hun droompaleis.

Eurocities Award
Niet alleen het klushuis De Zwarte Parel is vorig jaar in de prijzen gevallen. Het project Klushuizen zelf heeft in 2011 de EUROCITIES Innovation Award gewonnen. De Rotterdamse Klushuizen waren genomineerd omdat het project een inspirerend voorbeeld is voor andere Europese steden.

Goed verkocht
De Rotterdamse Klushuizen zijn een initiatief van de gemeente Rotterdam. Kopers kunnen hun huis zelf ontwerpen en zelf (laten) verbouwen en gaan er voor minstens drie jaar zelf wonen.

De afgelopen jaren zijn zo’n tweehonderd ondernemende Rotterdammers de uitdaging aangegaan om een oud pand van de gemeente te kopen. Ook het gehele aanbod van klushuizen in 2011 is grotendeels verkocht.

"Een klushuis levert de kopers niet alleen een mooie en grote woning op. De grootste winst is dat er enthousiaste bewoners komen die bij willen dragen aan hun wijk", zegt wethouder Karakus.

© Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.