Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Chipshol breekt geheim overleg met Schiphol af"

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft een geheim overleg met Schiphol afgebroken omdat de luchthaven een volgens Chipshol-oprichter Jan Poot veel te laag bod deed voor de overname van twee van zijn locaties.

Dat meldt Chipshol zondag. Schiphol bevestigt het bestaan van de gesprekken, maar wil niet op de inhoud hiervan ingaan. De geheime gesprekken zijn volgens Poot twee jaar geleden begonnen op initiatief van Schiphol. Schiphol wilde volgens Poot tot een regeling komen.

De luchthaven en de gebiedsontwikkelaar zijn al jaren in conflict over de ontwikkeling van een gebied vlakbij Schiphol. Chipshol meent te zijn tegengewerkt door verschillende partijen, Schiphol stelt dat de plannen van de gebiedsontwikkelaar de veiligheid van de luchthaven in het geding brachten.

Poot zegt akkoord te zijn met de gesprekken om zo compensatie te krijgen voor de schade die hij heeft geleden doordat hij zijn grond volgens eigen zegen mede door toedoen van Schiphol kwijtraakte of niet mocht ontwikkelen. Ook wilde hij graag afspreken om samen met Schiphol zijn gebieden te ontwikkelen.

De geheime gesprekken met Schiphol verliepen aanvankelijk in goede sfeer, aldus Poot. De sfeer bekoelde toen Schiphol een bod deed op een van de terreinen van Chipshol. Volgens Poot werd voor het Groenenbergterrein zestien miljoen euro geboden, plus tien miljoen euro schadevergoeding.

Poot reageerde verbijsterd. "Alleen al onze schade wegens stelselmatige tegenwerking door Schiphol bij de ontwikkeling van ons Groenenberg-terrein is door externe deskundigen becijferd op minstens honderd miljoen euro."

Het bod beantwoorde volgens Poot daarom in de 'verste verte niet aan de werkelijke waarde van het terrein'. Schiphol trok de hoogte van de geëiste schadevergoeding al eerder in twijfel op zijn website.

De Chipshol-topman ervaart de handelswijze van het vliegveld nu als een 'regelrechte belediging'. Volgens hem waren de gesprekken een vertragingtactiek en is hij twee jaar lang een het lijntje gehouden. Poot vermoedt zelfs dat de Nederlandse regering de hand heeft gehad in de vertragingstactiek.

Een woordvoerder van de luchthaven wil nu niet reageren op het persbericht van Poot. "Wij hadden afgesproken niet naar buiten te treden over de gesprekken. Wij houden ons daaraan."

Het conflict tussen Chipshol en de luchthaven heeft zich de afgelopen jaren vooral in de rechtszaal afgespeeld. Poot heeft onder meer rechters beschuldigd van meineed. Het Openbaar Ministerie in Utrecht zei eerder medio januari te willen beslissen over een eventuele vervolging van de betrokkenen.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.