Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV Bouw: grote zorgen voor 2012

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km

WOERDEN - Ook FNV Bouw, de grootste vakbond binnen de bouwsector, maakt zich grote zorgen over het komend jaar. De nieuwbouwmarkt staat nagenoeg stil en het economisch bureau van ING voorspelde eerder deze maand een krimp van twee procent voor de bouwsector.

Uit onderzoek van FNV Bouw bleek al dat zes op de tien werknemers vrezen dat hun baan op de tocht staat. Ook denkt slechts tien procent van de werknemers dat de crisis voorbij is na 2012.

De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) becijferde dat er in 2012 hooguit 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht zullen worden, tegen 43.000 vòòr de crisis.

John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw: "Wij pleiten al tijden voor een breed pakket aan maatregelen voor de bouwsector. Met het aflopen van de crisismaatregelen die in 2009 en 2010 genomen zijn, staat de bouw er weer alleen voor. Dat leidt tot veel faillissementen en een flinke toename van het aantal mensen dat op straat komt te staan."

Crisispakket
FNV Bouw wil een veelomvattend crisispakket, waarin het BTW-tarief naar zes procent verlaagd moet worden, en er geïnvestereerd wordt in publieke voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen. Voor particulieren moet het groot onderhoud aan eigen woningen (deels) aftrekbaar gemaakt worden. Door deze investeringen wordt de werkgelegenheid in de bouw gestimuleerd.

Reserveringen op nationaal, provinciaal en lokaal niveau voor onderhoud en renovatie moeten zo snel mogelijk worden ingezet. Verder wil FNV Bouw woningen versneld energiezuinig maken. Ook moet meer geld naar het omzetten van overbodige kantoren in woningen voor doelgroepen als studenten en zorgbehoevenden. Tenslotte moet het voor kopers mogelijk zijn hun nieuwe huis te financieren.

Brandbrief FNV Bouw aan de Tweede Kamer
"Het economisch belang van de sector is erg groot, en nu ontstaat een situatie waarin veel kennis en ervaring weglekt, omdat werknemers hun baan verliezen. De sector is ernstig vergrijsd en nu al stromen er te weinig jongeren in. En geen vakmensen betekent geen mogelijkheid om de crisis de baas te worden", aldus Kerstens.

Van het slot
De huizenmarkt moet dringend van het slot, en op dit moment kan alleen de overheid daar een doorslaggevende rol in spelen. Zo kunnen huiseigenaren die hun oude huis niet kunnen verkopen, en door de aankoop van een ander huis met dubbele lasten zitten, hun eerste huis in de toekomst gemakkelijker verhuren. Minister Spies van Binnenlandse Zaken liet eerder al doorschemeren dat de verlaging van de overdrachtsbelasting misschien verlengd wordt.

In Den Haag werd woensdagochtend de Haagse Verhuisdoos gepresenteerd, die scheefhuurders tienduizend euro in het vooruitzicht stelt, als zij een nieuwbouwhuis kopen. Met deze en andere maatregelen hoopt de gemeente Den Haag de Haagse woningmarkt vlot te trekken.

© Nationale Bouwgids

Via Nieuwsbank

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.