Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Open Lab Ebbinge genomineerd voor Europese prijs

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

GRONINGEN - Het Open Lab Ebbinge in Groningen is genomineerd voor de Europese Regio Star Award 2012. De ontwikkeling van het braakliggende terrein van de voormalige gasfabriek naar een bruisende woon- en werkzone waar creativiteit, energie en duurzaamheid centraal staan, dingt mee in de categorie Citystars.

In deze categorie gaat het om projecten die, afwijkend van bestaande bebouwing, een nieuwe invulling geven aan een binnenstedelijk gebied.

Wethouder Frank de Vries gaf vorige week maandag voor de Europese jury in Brussel een presentatie van het Open Lab Ebbinge. Na een introductie over de historie van dit gebied en de verpaupering na de ontmanteling van de gasfabriek, liet hij zien hoe de nieuwe ontwikkelingen het gebied nieuw leven inblazen.

Vooral de bijzondere architectuur van gestapelde zeecontainers die onderdak bieden aan studenten, kunstenaars, kinderopvang, innovatieve bedrijfjes en winkels kreeg de aandacht.

Samenwerking
Kern van Open Lab Ebbinge is dat niet alles vantevoren ergens achter een tekentafel is bedacht, maar dat stap voor stap, meestal van onderaf, initiatieven worden gerealiseerd. Om dit te onderstrepen waren vertegenwoordigers van de stichting OLE met Frank de Vries mee naar Brussel gereisd.

Daar benadrukte de wethouder ook de nauwe samenwerking met de ondernemersvereniging Ebbingestraat en private partners als bouwbedrijf AM en woningcorporatie Nijestee.

Door die samenwerking is in slechts een paar jaar tijd een negatieve spiraal volledig omgebogen. Een ontwikkeling die er mede toe geleid heeft dat de naburige Ebbingestraat in 2011 werd uitgeroepen tot meest gastvrije winkelstraat van Groningen.

Het Open Lab Ebbinge neemt het op tegen projecten uit Portugal, Zweden en Slowakije. Op 14 juni zal bekend worden welke van deze vier projecten de City Star Award krijgt toebedeeld.

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.