Normal_4453

ROTTERDAM (Novum) - Een woontoren in aanbouw in het centrum van Rotterdam is in 2010 deels ingestort doordat een steigersysteem niet stabiel genoeg was.

De ondersteuningsconstructie was niet volgens het ontwerp gebouwd, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag verschenen rapport.

De vloer van de derde verdieping van de B-tower aan de Hennekijnstraat stortte in oktober 2010 in toen er beton werd gestort.

De vloer viel elf meter naar beneden en kwam terecht op de onderliggende verdieping. Vijf bouwvakkers stortten met de vloer naar beneden en raakten zwaargewond.

In het systeem dat de vloer moest ondersteunen, ontbraken 55 van de 59 schoren. Die steunbalken waren volgens de onderzoeksraad essentieel voor de stabiliteit van de constructie.

De bouwers dachten dat het ontwerp en de opbouw van de constructie veilig waren, maar het is nooit gecontroleerd of dat ook echt zo was.

De raad vindt dat partijen in de bouw er niet voldoende in slagen goede afspraken te maken over veiligheid en wie daar verantwoordelijk voor is.

"Ook slaagt men er niet in die afspraken in de praktijk na te komen", aldus de raad. Brancheorganisatie Bouwend Nederland zou volgens de raad moeten vastleggen wie in een bouwproces waar verantwoordelijk voor is.