Normal_4462

DEN HAAG (Novum) - Vertegenwoordigers van vier FNV-bonden willen dat er schot komt in de Nieuwe Vakbeweging. In een brief aan Jetta Klijnsma, die sinds februari de herstructurering van de federatieve vakbond begeleidt, trekken de vakbonden voor ouderen, jongeren en zelfstandigen aan de bel.

"De Nieuwe Vakbeweging kan niet blijven hangen in discussies over structuur, zeggenschap en diversiteit", zo schrijven ANBO, FNV Jong, FNV Zelfstandigen en FNV Zelfstandigen Bouw aan Klijnsma. Ze roepen op tot inhoudelijke vernieuwing, 'niet over weken, maar nu direct'.

Bij die inhoudelijke vernieuwing moet oog zijn voor mensen zonder vast dienstverband, zoals flexwerkers en zzp'ers. "Bestaande rechten kunnen geen heilige huisjes zijn." Ze roepen op tot solidariteit met hen die minder rechten hebben op scholing, werkzekerheid, bescherming tegen inkomensverlies, een hypotheek en pensioen.

Hoewel het niet met zo veel worden wordt gezegd, lijken de vier bonden zich tot nu toe onvoldoende gehoord te voelen. "Lieve Jetta, we rekenen op je. Jij staat niet met je rug naar de veranderende werkelijkheid." Het plan voor de Nieuwe Vakbeweging moet op de Dag van de Arbeid, 1 mei, worden gepresenteerd.

De brief verschijnt tegen de achtergrond van miljarden euro's aan extra bezuinigingen waarover VVD, CDA en PVV momenteel onderhandelen in het Catshuis. De christelijke politiebond ACP kondigde dinsdag aan te werken aan de oprichting van een nieuwe vakcentrale.