Normal_4499

TILBURG (ANP) - Het zwembadongeluk in Tilburg waarbij in november de 5 maanden oude baby Rosalie om het leven kwam, heeft geen politieke consequenties voor de burgemeester of wethouders.

Dat bleek donderdagnacht tijdens een uren durende raadsvergadering. Het college ziet zelf geen reden op te stappen. Een motie van wantrouwen van de oppositiepartijen tegen een van de betrokken wethouders haalde het niet.

Ook een voorstel om een raadsonderzoek te houden kreeg onvoldoende steun. Dinsdag bleek dat de gemeente al jaren wist dat er ongelukken konden gebeuren door roestvorming in zwembad De Reeshof.

Daardoor vielen in november geluidsboxen op de baby, die bij haar moeder in het peuterbad zat. De moeder raakte zwaargewond. Met drie rapporten die op de gevaren hadden gewezen, werd niets gedaan.

Burgemeester Peter Noordanus nam daags na het ongeluk al de verantwoordelijkheid op zich. Dat de baby is omgekomen, is volgens hem de schuld van de gemeente.

Toch is bestuurlijke verantwoordelijkheid wat anders, vindt hij. "Konden we ons er maar vanaf maken door zondebokken aan te wijzen," zei hij donderdag.

Ook de drie betrokken wethouders voelen zich moreel verantwoordelijk, maar zien geen reden hun portefeuille neer te leggen. "Had ik het kunnen weten, had ik het moeten weten? Op beide vragen is het antwoord nee," aldus wethouder Joost Möller (VVD, vastgoed).

Fractievoorzitter Gabe van de Zee van grootste coalitiepartij PvdA moest daar besmuikt om lachen. "Je zou er bijna voor zorgen dat je niets weet als wethouder. Dat is dan heel veilig."

Met tien medewerkers van de gemeente worden extra functioneringsgesprekken gevoerd over hun verwijtbare nalatigheid. Twee medewerkers krijgen voorwaardelijk ontslag.

Zij worden herplaatst en mogen niet nog een keer nalatig zijn. Het Openbaar Ministerie in Breda bekijkt nog of iemand strafrechtelijk vervolgd moet worden.