Normal_4502

AMSTERDAM (Novum) - Het net geopende filmmuseum Eye aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is onderwerp van een fiks conflict.

De vastgoedtak van ING, die eigenaar is van het gebouw, wil dat de gemeente het pand koopt. Amsterdam zou daar weinig in zien. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van vertrouwelijke documenten.

Het geschil begon naar verluidt in januari, toen ING Real Estate de gemeente opriep een bod te doen op het museumgebouw wegens 'gebleken onverkoopbaarheid'.

De bank zou geen kopers kunnen vinden. ING beroept zich daarom op de afspraak dat Amsterdam het museum zou kopen als niemand het wil hebben.

De gemeente vindt niet dat er geen potentiële kopers zijn voor het spraakmakende gebouw. Een bieder, Michael van de Kuijt, heeft zich aangediend. Wethouder ruimtelijke ordening Maarten van Poelgeest stelt bovendien dat het aankopen van gebouwen geen gemeentebeleid is.

De bouw van het nieuwe filmmuseum kostte ongeveer dertig miljoen euro. Na het uitbreken van de financiële crisis kwam de gemeente met extra geld en garanties over de brug, nadat ING had gedreigd zich terug te trekken.