Normal_4632

BORSSELE (Novum) - De gevolgen van aardbevingen voor de kerncentrale in Borssele moeten extra worden onderzocht.

Dat adviseren de Europese Commissie en diverse buitenlandse deskundigen die de resultaten van de stresstest, waaraan de centrale vorig jaar werd onderworpen, hebben onderzocht.

Het onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid is inmiddels in gang gezet. Demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) verwacht de eerste resultaten volgend jaar, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Er wordt onder meer gekeken naar de gevolgen van bodemvervloeiing en de mogelijkheid om het gebouw aan te passen. De experts onderschrijven wel de 'uitstekende kwaliteit' van de Zeeuwse kerncentrale.

Borssele voldoet aan alle veiligheidseisen, stellen zij. Verhagen liet eind vorig jaar al weten dat de centrale veilig is. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, liet toen weten dat nog te werken aan verdere verbeteringen van de centrale.

Dinsdagavond wordt voor de omwonenden van de kerncentrale een informatiebijeenkomst gehouden om de Europese bevindingen toe te lichten.

De test is het gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima, vorig jaar maart. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren.