Normal_4651

AMSTERDAM (Novum) - Projectontwikkelaar Chipshol wil dat het Openbaar Ministerie oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch alsnog gaat vervolgen wegens omkoping.

Dat laat advocaat Liesbeth Zegveld van Chipshol donderdag weten. De twee worden al vervolgd voor meineed. Justitie zag eerder af van de strafrechtelijke vervolging van de twee oud-rechters voor omkoping.

Zegveld verwacht halverwege volgende maand het verzoek tot vervolging in te dienen bij het gerechtshof. Het gaat om een zogeheten artikel 12-procedure, waarmee justitie door het hof gedwongen kan worden tot vervolging.

De langlopende Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en luchthaven Schiphol over grond rondom de luchthaven. De directeur van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, deed in 2009 aangifte tegen Westenberg.

Westenberg en Kalbfleisch zouden tijdens de rechtszaak tussen Chipshol en Schiphol een voormalige zakenpartner van Poot hebben voorgetrokken. Die zakenpartner, Harry van Andel, was een vriend van Kalbfleisch.

Westenberg en Kalbfleisch hebben de vriendschap met de betrokken partij ontkend in eerdere rechtszaken. Daarom worden beiden vervolgd voor meineed.