Normal_4730

AMSTERDAM (Novum) - Chipshol heeft een overwinning behaald bij de Hoge Raad. De projectontwikkelaar is bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol ten onrechte benadeeld door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en kan een schadevergoeding claimen, oordeelde de raad vrijdag. Chipshol is verheugd over de uitspraak.

De Hoge Raad bekrachtigt hiermee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. De hoogste rechter sprak zich niet uit over de hoogte van de schadevergoeding die Chipshol kan eisen. Als de partijen daar zelf niet uit komen, kan de projectontwikkelaar opnieuw naar de rechter stappen. Chipshol wil geen uitspraken doen over de hoogte van de uiteindelijke claim. "Maar de schade is gigantisch", zegt een woordvoerder.

LVNL adviseerde de overheid vanaf de jaren negentig tot en met 2005 geen bebouwing toe te staan op een terrein naast een van de landingsbanen. Gebouwen hoger dan drie meter zouden het systeem om vliegtuigen bij slecht zicht te laten landen storen. Hierdoor kreeg Chipshol een bouwverbod opgelegd rond de ontwikkeling van een bedrijvenpark van dertig hectare.

In 2005 bleek na onderzoek van het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat dat het advies van LVNL niet klopte. In de rechtszaak die Chipshol daarop aanspande, oordeelde het hof dat LVNL Chipshol had moeten wijzen op de mogelijkheid om de bouwplannen te wijzigen. Was dit wel gebeurd, dan had de projectontwikkelaar al veel eerder kunnen beginnen aan de bouw van het bedrijventerrein.

Het conflict rond het zogenoemde Groenenbergterrein duurt al meer dan tien jaar. Sinds de aankoop van deze lap grond claimt de projectontwikkelaar niet alleen te zijn tegengewerkt door Luchtverkeersleiding Nederland, maar ook door de staat, Schiphol, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Kwade genius achter het conflict is volgens Chipshol het vastgoedbedrijf van Schiphol. Dat zou het bedrijf hebben gedwarsboomd omdat het ook aasde op het Groenenbergterrein.