Normal_4848

AMSTERDAM (Novum) - De bouw heeft het slechtste halfjaar beleefd sinds het begin van de crisis. In het eerste semester legden 1005 bouwbedrijven het loodje, tegenover 689 in de eerste helft van vorig jaar. Ook het aantal faillissementen onder financiële dienstverleners is tot recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl dinsdag heeft gepubliceerd.

In de eerste zes maanden van dit jaar gingen 957 makelaars, hypotheekbemiddelaars en andere financiële adviseurs failliet, een stijging met ruim 45 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Ook het totaal aantal bedrijven dat het eerste halfjaar failliet ging, blijft toenemen. In totaal gingen het eerste halfjaar van dit jaar 6160 bedrijven bankroet, een groei met ruim 23 procent ten opzichte van deze dezelfde periode vorig jaar. Regionaal gezien gingen vooral in Gelderland meer ondernemers onderuit. In deze provincie steeg het aantal failliete bedrijven de afgelopen zes maanden met 58 procent tot 770.

De horeca presteerde het afgelopen halfjaar juist relatief goed. Deze sector zag vorig jaar nog een recordaantal bedrijven failliet gaan. Van januari tot en met juni lag het aantal faillissementen echter twintig procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.