Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer steunt gewijzigd bajesplan Teeven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

(Novum) - De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk in met het aangepaste gevangenisplan van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Dat bleek donderdag tijdens het debat met Teeven over zijn nieuwe plannen. De oppositie blijft tegen.

De bewindsman weet zich in ieder geval gesteund door de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ahmed Marcouch (PvdA) zei dat Teeven in de herkansing is geslaagd, mits hij ervoor zorgt dat het plan goed wordt uitgevoerd. "Het succes zit in de kwaliteit van de uitvoering." Ard van der Steur (VVD) toonde zich blij met het aangepaste plan, dat volgens hem belangrijke verbeteringen kent.

Enkele weken geleden konden deze partijen nog niet instemmen met een belangrijk onderdeel van Teevens plannen. Zo eiste Van der Steur dat de enkelband niet mag worden gebruikt ter vervanging van een gevangenisstraf. Marcouch eiste meer aandacht voor resocialisatie.

Hierop kondigde Teeven aan dat hij zijn 'masterplan' ging aanpassen. Omdat het plan voor de enkelbanden niet door kan gaan, blijven meer gevangenissen open: negentien in plaats van 26. Hierdoor verliezen niet 3400 maar tweeduizend gevangenismedewerkers hun baan. Voor twee tbs-klinieken valt wel definitief het doek.

De oppositie bleef donderdag onverminderd kritisch. "Het is en blijft een slecht plan", zei Nine Kooiman (SP). Volgens Lilian Helder (PVV) gaat Teeven 'rücksichtslos' verder met de afbraak van het gevangeniswezen. Haar partij zal daar 'in geen honderd jaar' mee instemmen. Gerard Schouw (D66) sprak van een verzachting met een 'bittere rand'.

De oppositiepartijen hebben bovendien moeite met de manier waarop Teeven zijn aangepaste plan financiert. Het levert namelijk tientallen miljoenen minder op dan de 340 miljoen euro aan bezuinigingen die eerder waren ingeboekt. Teeven betaalt dat door een inflatiecorrectie op zijn departement achterwege te laten. Volgens Schouw is daarmee echter sprake van 'Grieks boekhouden'.

Teeven zelf komt later op de avond nog aan het woord.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.