Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeker 95 miljoen euro schade door storm

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De zware storm die maandag over Nederland raasde heeft voor zeker 95 miljoen euro aan schade aangericht. Dat zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars dinsdagochtend op Radio 1 op basis van een ruwe schatting.

 

Vermoedelijk loopt het bedrag nog met miljoenen euro's op. Het verbond heeft nu alleen nog particuliere schade meegeteld. "Overheid- en landbouwsectoren zijn nog niet inbegrepen. Wat er nog bijkomt, is niet in te schatten", aldus de zegsman. "Dat zou zomaar tientallen miljoenen euro's kunnen zijn." Het gaat bijvoorbeeld om openbaar groen of schade aan kassen.

Bij particulieren bestond de schade vooral uit kapot gewaaide daken en bomen die op huizen of auto's waren gevallen. De schadeverzekeraars gaan vanaf dinsdag op pad om alle claims te beoordelen. Volgens de woordvoerder zal het een drukke week worden voor de inspecteurs.

Het verbond denkt pas over enkele maanden iets over de totale kosten te kunnen zeggen. "Dan hebben we pas een realistisch beeld over de totale schade", aldus de woordvoerder.

Volgens het Verbond van Verzekeraars was de schade nog ernstiger geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil. Volgens de vereniging hebben het weeralarm van het KNMI en de oproep van de brandweer om binnen te blijven veel extra ellende voorkomen.

Verschillende verzekeraars lieten maandag al weten dat ze honderden meldingen van schade hadden binnengekregen. Zo had Interpolis al ruim 3500 meldingen binnen en kreeg ASR zeker duizend telefoontjes.

De storm die maandag over Nederland raasde was volgens weeronline.nl de zwaarste sinds 1976. De storm liet een spoor van vernieling achter. Op de Wadden werd windkracht 12 gemeten.

De stormschade van maandag is weliswaar fors, maar wordt nog overtroffen door de schade van de storm op 18 januari 2007. Die veroorzaakte een schadepost van meer dan tweehonderd miljoen euro. Een 'normale' herfststorm is al snel goed voor meer dan een miljoen euro aan schade, aldus het verbond.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.