Nederland passeert Australië op corruptie-index
De lijst wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw Zeeland, die ieder 91 punten halen. Afghanistan en Somalië staan met ieder acht punten onderaan.
Dat Nederland een punt verliest, komt doordat sprake zou zijn van 'achterstallig onderhoud'. "Onder andere geldt dit voor de bescherming van klokkenluiders, de financiering van politieke partijen of de transparantie van lobbyisten", stelt voorzitter van Transparancy International Nederland Paul Arlman. De hoge score van Nederland is volgens de organisatie geen reden om achterover te leunen.
Wereldwijd zouden publieke instanties transparanter moeten zijn over hun werkzaamheden. Politici zouden meer openheid moeten geven over hoe ze tot bepaalde beslissingen zijn gekomen.
Bij het opstellen van de lijst wordt onder meer gekeken naar de mate waarin een kleine groep mensen invloed heeft op het overheidsbeleid, de ondoorzichtige financiering van campagnes voor politieke partijen en nalatigheid op het gebied van publieke aanbestedingen. Een land kan beter scoren door informatie toegankelijker te maken en meer gedragsregels voor mensen in publieke functies in te voeren. Inefficiënte publieke instellingen en een gebrek aan verantwoordelijkheid verlagen de score juist.