Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_zee_bejaarde_zwemmen

(Novum) - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in het derde kwartaal naar 108 procent geklommen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend. De dekking van de fondsen is daarmee flink gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de graadmeter nog uitkwam op 102 procent.

Van de 209 pensioenfondsen die de toezichthouder in de gaten houdt, hadden 87 een dekkingsgraad lager dan de vereiste 105 procent. Die grens moeten zij aanhouden om in de toekomst voldoende pensioen te kunnen uitkeren. In het tweede kwartaal zaten bijna dubbel zo veel fondsen onder de dekkingsgrens.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het huidige vermogen van een pensioenfonds en de hoeveelheid pensioen die zij in de toekomst moeten uitbetalen. In het derde kwartaal nam dat vermogen licht toe, doordat de waarde van beleggingen flink toenam. De almaar oplopende beurskoersen droegen daaraan bij.

Tegelijkertijd nam de omvang van de verplichtingen af, doordat de rente tussen juni en september opliep. De fondsen kwamen daardoor op de hoogste dekkingsgraad in twee jaar. Fondsen die eind december nog onder de vereiste graad zitten, moeten van DNB ingrijpen. Dat kunnen zij doen door de premie te verhogen of door de pensioenen te verlagen.