Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkgevers boos over langer vaderschapsverlof

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer ontstemd over de drie extra verlofdagen die vaders wellicht krijgen na de geboorte van hun kind. Dat laten de ondernemingsverenigingen weten in reactie op het plan van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

"De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", foetert voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. "Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zo veel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten."

Asscher maakte donderdag bekend dat hij vaders boven op de twee betaalde verlofdagen die er nu zijn, het recht wil geven nog drie dagen onbetaald thuis blijven bij hun kind.

Volgens de ondernemers wordt het vaderschapsverlof echter nu al 'in goed overleg en met maatwerk' geregeld tussen werknemers en werkgevers. Door de extra dagen tot een recht te maken, komt er een claimcultuur van 'ik heb recht op', zo vrezen VNO en MKB.

Werkgevers zullen hierdoor niet meer bereid zijn om meer of andere oplossingen te bieden. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", stelt Van Straalen. Aangezien je een bevalling 'ruimschoots van tevoren ziet aankomen', is het inplannen van vrije dagen van vaders goed mogelijk. 'De overmatige vrije tijd in Nederland' biedt hiervoor voldoende mogelijkheden, aldus de organisaties.

Het argument dat de extra verlofdagen worden betaald door de vaders zelf, verwerpen VNO en MKB. "De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen."

Ondernemend Nederland (ONL) van Hans Biesheuvel, de voormalige voorman van MKB-Nederland, laat in een reactie weten het plan van Asscher in de kern te steunen. "Moderne ondernemers begrijpen heel goed dat vaders betrokken willen zijn bij de zorg van hun pasgeboren baby", stelt Biesheuvel. Hij vindt echter dat dit niet wettelijk geregeld hoeft te worden.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.