Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Strukton en VenhoevenCS krijgen opdracht voor ontwerp en bouw nieuw station van Alkmaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
ProRail heeft de opdracht voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe station van Alkmaar gegund aan Strukton en VenhoevenCS architecture+urbanism. Zij gaven in een zogenaamde Design & Build aanbieding het beste antwoord op de opgave voor het nieuwe station. ProRail waardeert onder meer de stedenbouwkundige inpassing van het plan, wat bijdraagt aan de maximale opwaardering van de stationsomgeving en openbare ruimte rondom het station.

De gemeente Alkmaar werkt samen met NS en ProRail aan de ontwikkeling van het stationsgebied tot een goed toegankelijke ontvangstruimte van de stad. Het gehele stationsgebied wordt herontwikkeld tot een nieuwe aantrekkelijke, comfortabele publieke ruimte. De visie van het winnende team op de herinrichting van het stationsgebied sluit hierop aan: het nieuwe station is compact en overzichtelijk en biedt met de stationspleinen als ontvangstdomeinen een logische en natuurlijke verbinding van de stad met het station.

City side and park side entrance_web
Beeld: 3d Studio Prins

De traverse is het hoogste punt van het stationsgebied en wordt vanuit de omliggende omgeving een duidelijk herkenbaar baken. Het is een overkoepelend verbindend element dat de verschillende onderdelen van het station samenbindt. De traverse is zorgvuldig gepositioneerd boven de historische perronkap, zodat deze bijzondere identiteit behouden blijft en vanaf het perron gezien de uitstraling bepaalt. De luifel nodigt de reizigers uit om naar boven te gaan en beschermt de bezoekers tegen de weersomstandigheden. Het voorplein wordt beschouwd als een nieuw stedelijk interieur: een combinatie tussen een openlucht stationshal en stadsplein.

De materialisatie van het geheel is gebaseerd op een huid die afhankelijk van het moment van de dag, het licht en het weer verandert van uitstraling. De traverse wordt bekleed met geperforeerde aluminium cassettes. De strak aluminium platen accenturen het volume, de perforaties geven extra gelaagdheid en zorgen voor detail en een verrassend effect bij het benaderen van het gebouw. Het hout in de luifel en traverse creëert contrast met het aluminium en geeft een menselijke en intieme sfeer.

Logistieke uitdaging View from platform_web
Beeld: 3d Studio Prins
Met het aannemen van deze opdracht gaat Strukton een logistieke uitdaging aan. Tijdens de verbouwing van het station blijft het treinverkeer en de reizigersstroom gewoon doorgaan. Op dit gebied heeft Strukton haar kunde al eerder bewezen tijdens de aanpassing van de perrons op Utrecht CS en de huidige verbouwing van de nieuwe OV Terminal in Den Haag.

Naast de realisatie van een onbewaakte en bewaakte fietsenstalling en de renovatie en nieuwbouw van enkele winkel- en kantoorruimtes wordt de bestaande tunnel onder de sporen door, die nu toegang tot de perrons geeft, afgesloten. Het nieuwe station, een ruim opgezette en transparante traverse zal over de perrons heen gesitueerd worden. Bij de keuze voor materialen is gekeken naar een optimale combinatie van hoge kwaliteit en beperkt onderhoud. De bouw start in de loop van 2014 en zal naar verwachting tegen het eind van 2015 worden afgerond.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.