Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe oplossing voor leegstand kantoren in provincie Utrecht

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De provincie Utrecht pakt als eerste provincie in Nederland de leegstand van kantoren actief aan door herbestemming en transformatie van kantoorlocaties te versnellen en nieuwe plannen voor kantoren voor de helft te schrappen. Daarnaast start de provincie een lobby richting het rijk om de termijn voor afboeken van verlies van kantoorpanden voor gemeenten te verlengen.

Gedeputeerde Remco van Lunteren: “Het komende jaar zullen we samen met de gemeenten intensief aan het werk gaan om deze aanpak te laten slagen.”

Toenemende leegstand
Landelijk is het aanbod van leegstaande kantoorruimte op de kantorenmarkt met ruim 7 miljoen m2 nog steeds onverminderd groot. Daar vallen de kantoorruimten buiten die nog wel verhuurd zijn, maar leeg staan als gevolg van reorganisaties. Het aandeel van de provincie Utrecht in de totale leegstand is met circa 1 miljoen m2 14%. Ook wanneer de economie weer aantrekt, zal de leegstand de komende jaren verder toenemen als er geen nieuw beleid op komt. Deze toenemende trend van leegstand is niet alleen te verklaren door de economische crisis, maar al jaren geleden ingezet en door de crisis alleen maar sneller zichtbaar.

Professor Arjan Bregman van de Universiteit van Amsterdam “Er moet duidelijkheid komen voor eigenaren van bestaand vastgoed en investeerders. Daarvoor is een zorgvuldig proces noodzakelijk, dat uiteindelijk moet leiden tot het werkelijk wijzigen van bestemmingen. De provincie kan hierin een initiërende en een sturende rol vervullen”

De gevolgen van de leegstand van kantoren voor de economie zijn groot. Leegstaande kantoren leveren geen geld op, leiden tot verloedering en een slecht investeringsklimaat. Beleggers blijven weg uit de Nederlandse kantorenmarkt, omdat het beeld slecht is en er gebrek aan planning is bij gemeentes.

Inpassingsplannen
De provincie Utrecht wil haar regierol invullen door met zogenaamde inpassingsplannen wijzigingen door te voeren in gemeentelijke bestemmingsplannen. Als onafhankelijk middenbestuurder kunnen provincies een bovengemeentelijke afweging maken omdat ze zelf niet direct een financieel belang hebben.

Frank Blokland, directeur vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN): “Ik ben ontzettend blij dat de provincie nu als eerste in Nederland duidelijkheid biedt en niet alleen inzet op reduceren van plancapaciteit maar ook inzet op herbestemming van bestaande voorraad.”

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.