Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hembrug open voor publiek

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Een geslaagde herontwikkeling op een bijzondere plek in Zaanstad. Vandaag is het militaire Hembrugterrein in Zaanstad teruggegeven aan de stad. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst), gedeputeerde Van Run (Noord-Holland), burgemeester Faber en wethouder Straat (Zaanstad) hebben het  eerste deel van het terrein geopend. Het publiek mag er overdag weer komen, bedrijven krijgen er een kans.

Het terrein van de voormalige Rijks Artillerie Inrichtingen ontwikkelt zich tot een bruisende plek voor ambachtelijke, creatieve en innovatieve bedrijven op maar 10 minuten van Amsterdam. De transformatie van Hembrug, één van de grootste herontwikkelingslocaties in Nederland, zit in een stroomversnelling door de nauwe samenwerking tussen Rijk, provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad.

Eerste deel Hembrug publiek toegankelijk
Sinds november 2013 vestigen zich na de eerste pioniers ook nieuwe bedrijven op Hembrug. Het gebied trekt met name creatieve en innovatieve bedrijven aan, waaronder architecten, fotografen en ontwerpers. “Als creatieve pioniers op dit terrein maken we gretig gebruik van de ruimte, de rust en de industriële sfeer”, vertelt David Kuhlemeier van theatergroep Aardlek. Samen met minister Blok opende Aardlek het eerste deelgebied van Hembrug. Het publiek heeft er voortaan overdag van 07.00 tot 19.00 uur vrije toegang. De opening werd afgesloten met een bezoek aan de ondernemers op Hembrug.

Van militair terrein naar centrale uitvalsbasis voor bedrijven
Op het Hembrugterrein waren vanaf 1897 militaire complexen gevestigd. De industriële gebouwen, waar ooit duizenden mensen werkten, stonden sinds 2003 leeg en raakten in verval. Bomen en zeldzame planten groeiden ongestoord tot een oerbos. Veel van de oude gebouwen zijn aangewezen als rijks- en gemeentelijke monumenten. De unieke verzameling bouwstijlen en de bosrijke omgeving aan het water, geven het Hembrugterrein een spannend en groen karakter. Het gebied is hierdoor niet alleen geschikt voor creatieve en innovatieve bedrijvigheid, het leent zich ook goed als decor voor evenementen en voor recreatie en toerisme. Hembrug, gelegen in het zicht van de stations Amsterdam-Centraal en Zaanstad blijkt een prima centrale uitvalsbasis om te ondernemen: lokaal, nationaal en internationaal.

Vruchtbare samenwerking tussen Rijk, provincie Noord-Holland en Zaanstad
Meer dan 100 jaar lang was het Hembrugterrein de Nederlandse locatie voor de productie en het testen van munitie, wapens en andere militaire goederen. De voormalige functie en grootte van het terrein maakte het lastig te ontwikkelen. Daarom besloot het Rijk - als eigenaar van het terrein - de handschoen op te pakken. Het Rijk sprak samen met de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad in 2012 af de herontwikkeling – één van de grootste in Nederland – op gang te brengen. Met succes: riolering, kabels en leidingen zijn gelegd, monumentale gebouwen zijn wind- en waterdicht gemaakt, er zijn wegen aangelegd en er is bodemonderzoek gedaan. Inmiddels vestigen zich daardoor niet alleen nieuwe creatieve en gerenommeerde huurders, in 2013 bezochten ook duizenden geïnteresseerden het terrein tijdens evenementen als het IJ- en Grachtenfestival en Art Zaanstad. In de komende jaren wordt verder gewerkt om het voormalige defensieterrein terug te geven aan Zaanstad en de regio.

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.