Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ballast Nedam voorziet onzeker overgangsjaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het slecht draaiende Ballast Nedam verwacht dat dit jaar een 'uitdagend en onzeker' overgangsjaar wordt. Dat liet het bouwbedrijf vrijdag weten bij de publicatie van de jaarcijfers, waarin de eerder afgegeven winstwaarschuwing bevestigd werd.

Ballast Nedam boekte vorig jaar een operationeel verlies van dertig miljoen euro. Begin vorige maand was al een voorspelling gedaan van 25 tot 30 miljoen euro verlies. De omzet daalde met twee procent tot 1,27 miljard euro. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 41 miljoen euro. Daarmee bleven de resultaten in het algemeen vrijwel gelijk aan die in 2012.

Tijdens de winstwaarschuwing van begin februari kondigde Ballast Nedam al aan 150 banen te schrappen bij de verlieslijdende bouwtak. Tussen 2011 en 2014 verdwijnt daarmee een kwart van de banen bij het bedrijf. De reorganisatiekosten en afwaarderingen bedroegen vorig jaar achttien miljoen euro, wat het resultaat flink drukte.

Ballast Nedam wil zich de komende jaren meer gaan richten op wel winstgevende grote integrale projecten, en op twee nichemarkten: de bouw van buitengaatse windmolen en op de bouw van industrie. De verschillende regionale bouwbedrijven worden daarom samengevoegd. Eerder al deed Ballast Nedam hetzelfde met de infradivisie.

Bedrijven die niet meer bij de kernactiviteiten worden afgestoten. Grondstoffenbedrijf Bontrup en Feniks Recycling staan nog in de etalage. Vorig jaar werden Yvoir en Gebr. Van Leeuwen Boringen al van de hand gedaan.

Naast de in februari aangekondigde versterking van de financiële positie, via een aandelenemissie van dertig miljoen euro en tachtig miljoen aan nieuwe leningen, is Ballast Nedam nu 'goed gepositioneerd voor de toekomst'. "Het jaar 2014 zal nog een overgangsjaar zijn", verklaart vertrekkend topman Theo Bruijninckx bij de cijfers.

Ballast Nedam stelt voor om geen dividend over 2013 uit te keren aan de aandeelhouders. De kapitaalpositie van het bedrijf door de slechte resultaten laat dat niet toe. Normaal keert het bouwbedrijf vijftig procent van de nettowinst uit aan de aandeelhouders.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.