Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koning opent vernieuwd Rotterdam Centraal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag het vernieuwde centraal station van Rotterdam. In het volgens spoorbeheerder Prorail 'hypermoderne station' is de hele dag van alles te doen, waaronder een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De verbouwing van het station begon in 2008 en was nodig om Rotterdam Centraal 'toekomstbestendig' te maken. Het hele station heeft een oppervlak van 46 duizend vierkante meter. In het nieuwe gebouw is meer ruimte voor winkels. Het aantal winkels is bijna verdubbeld ten opzichte van het oude station.

Op het dak van het nieuwe station ligt voor tienduizend vierkante meter aan zonnepanelen, dat is meer dan een voetbalveld. De zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting, de liften en de roltrappen op het station.

De karakteristieke letters en klok hebben ook in het nieuwe gebouw een plaats gekregen. De bouw kostte in totaal zo'n 675 miljoen euro.

Naast het officiële programma van de opening kunnen reizigers donderdag onder meer een prijs winnen door een selfie te maken in de stationshal en die via Twitter te uploaden. Alle selfies worden verzameld in een fotomozaïek op een scherm in de hal.

De dagen na de opening gaat het 'Rotterdam Centraal-feestje' door. Nog tot en met zondag wordt een 'Rotterdams feestje' gevierd op en rond het station, met Rotterdamse muziek, dans, topsporters, acteurs en verrassingen op verschillende plekken in de stad.

Het Rotterdamse stationsgebied wordt dagelijks door 110 duizend reizigers aangedaan. Dat aantal is in 2025 door onder meer aansluiting op de Randstadrail naar verwachting toegenomen tot zo'n 323 duizend.

Uit een onderzoek van de NS bleek eerder al dat negentig procent van de bezoekers van Rotterdam Centraal het nieuwe station het rapportcijfer 7 of hoger geven.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.