Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vernieuwde Kuip moet historisch karakter behouden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
(Novum) - BAM wil van de vernieuwde Kuip het grootste stadion van Nederland maken, maar de sfeer van het stadion intact laten. Er moet een dak komen en de capaciteit wordt uitgebreid van ruim vijftigduizend naar zeventigduizend door de tweede ring te verhogen. Het veld, waar Feyenoord al jaren zijn thuiswedstrijden afwerkt, blijft liggen waar het ligt.

Met een capaciteit van zeventigduizend toeschouwers steekt Feyenoord aartsrivaal Ajax, dat nu het grootste stadion heeft, de loef af. De Amsterdam Arena kan iets meer dan vijftigduizend supporters herbergen. De gemeente moet nog wel instemmen met de plannen. Vorig jaar werd een veel duurder plan afgeschoten omdat er te veel risico aan de financiering kleefde.

Als BAM van de gemeente groen licht krijgt, voorziet het bouwbedrijf het stadion van Feyenoord de komende jaren van een lichtdoorlatend, bedienbaar dak van kunststofmateriaal dat als doek over een videokubus boven de middencirkel kan worden getrokken. Een dak maakt het stadion volgens de bedenkers multifunctioneel, bijvoorbeeld omdat het mogelijkheden biedt er meer concerten en evenementen te laten plaatsvinden. De tweede ring wordt opgehoogd. BAM wil een state-of-the-artstadion maken, blijkt uit de ambitieuze plannen, die de komende maanden worden uitgewerkt.

De supporters betreden de tribunes voortaan via nieuwe, ruimere omlopen. De hogere ringen worden per roltrap bereikbaar. Rondom het stadion wordt een openbaar plein ingericht waar winkels en horecagelegenheden moeten komen. Ook wil BAM twee nieuwe gebouwen uit de grond stampen aan de flanken van het stadion. Die moeten ruimte bieden aan een museum, restaurants en meerdere zalen. Binnen het stadion komen 6300 businessstoelen in negentig verschillende loges.

De nieuwigheden worden zo veel mogelijk om het huidige bouwsel, dat stamt uit 1937, heen gebouwd. Op de buitenwand wordt een wand van ledverlichting opgetrokken met bewegende beelden. Doordat het fundament grotendeels intact blijft, heeft Feyenoord als het goed is weinig overlast van de bouw tijdens thuiswedstrijden, voorziet BAM. De stadionclub kan alle wedstrijden in eigen huis afwerken.

Ook sportief zou Feyenoord op termijn de vruchten van de 'vernieuwbouw' moeten plukken doordat het budget om nieuwe spelers te kopen door hogere opbrengsten zou kunnen worden verhoogd, valt te lezen in de toekomstplannen.

BAM behoort met AM en Siemens to het Feyenoord Founders Consortium (FFS), dat in de jaren negentig al verantwoordelijk was voor de herontwikkeling van de Kuip. Wereldwijd bouwde het consortium al ongeveer tweehonderd stadions.

Donderdag maakten drie verkenners in opdracht van de stichting Feyenoord bekend dat BAM het beste ontwerp heeft ingeleverd. Ook de stichting Red de Kuip probeerde de opdracht binnen te halen. Een aantal andere partijen werd al eerder uitgesloten.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.