Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vernieuwde Kuip moet historisch karakter behouden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
(Novum) - BAM wil van de vernieuwde Kuip het grootste stadion van Nederland maken, maar de sfeer van het stadion intact laten. Er moet een dak komen en de capaciteit wordt uitgebreid van ruim vijftigduizend naar zeventigduizend door de tweede ring te verhogen. Het veld, waar Feyenoord al jaren zijn thuiswedstrijden afwerkt, blijft liggen waar het ligt.

Met een capaciteit van zeventigduizend toeschouwers steekt Feyenoord aartsrivaal Ajax, dat nu het grootste stadion heeft, de loef af. De Amsterdam Arena kan iets meer dan vijftigduizend supporters herbergen. De gemeente moet nog wel instemmen met de plannen. Vorig jaar werd een veel duurder plan afgeschoten omdat er te veel risico aan de financiering kleefde.

Als BAM van de gemeente groen licht krijgt, voorziet het bouwbedrijf het stadion van Feyenoord de komende jaren van een lichtdoorlatend, bedienbaar dak van kunststofmateriaal dat als doek over een videokubus boven de middencirkel kan worden getrokken. Een dak maakt het stadion volgens de bedenkers multifunctioneel, bijvoorbeeld omdat het mogelijkheden biedt er meer concerten en evenementen te laten plaatsvinden. De tweede ring wordt opgehoogd. BAM wil een state-of-the-artstadion maken, blijkt uit de ambitieuze plannen, die de komende maanden worden uitgewerkt.

De supporters betreden de tribunes voortaan via nieuwe, ruimere omlopen. De hogere ringen worden per roltrap bereikbaar. Rondom het stadion wordt een openbaar plein ingericht waar winkels en horecagelegenheden moeten komen. Ook wil BAM twee nieuwe gebouwen uit de grond stampen aan de flanken van het stadion. Die moeten ruimte bieden aan een museum, restaurants en meerdere zalen. Binnen het stadion komen 6300 businessstoelen in negentig verschillende loges.

De nieuwigheden worden zo veel mogelijk om het huidige bouwsel, dat stamt uit 1937, heen gebouwd. Op de buitenwand wordt een wand van ledverlichting opgetrokken met bewegende beelden. Doordat het fundament grotendeels intact blijft, heeft Feyenoord als het goed is weinig overlast van de bouw tijdens thuiswedstrijden, voorziet BAM. De stadionclub kan alle wedstrijden in eigen huis afwerken.

Ook sportief zou Feyenoord op termijn de vruchten van de 'vernieuwbouw' moeten plukken doordat het budget om nieuwe spelers te kopen door hogere opbrengsten zou kunnen worden verhoogd, valt te lezen in de toekomstplannen.

BAM behoort met AM en Siemens to het Feyenoord Founders Consortium (FFS), dat in de jaren negentig al verantwoordelijk was voor de herontwikkeling van de Kuip. Wereldwijd bouwde het consortium al ongeveer tweehonderd stadions.

Donderdag maakten drie verkenners in opdracht van de stichting Feyenoord bekend dat BAM het beste ontwerp heeft ingeleverd. Ook de stichting Red de Kuip probeerde de opdracht binnen te halen. Een aantal andere partijen werd al eerder uitgesloten.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.