Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie stopt met luchthaven Twente

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De provincie Overijssel stopt met de ontwikkeling van luchthaven Twente. Gebiedsontwikkelaar ADT en een woordvoerder van de provincie hebben dat woensdag bevestigd.

Met het besluit is de ontwikkeling van het vliegveld als burgerluchthaven definitief van de baan. De beslissing kost de provincie waarschijnlijk veel geld, aangezien er een grote lap grond was aangekocht voor de uitbreiding, aldus RTV Oost. Het gebied rond de luchthaven wordt wel ontwikkeld.

Met de herontwikkeling van de voormalige militaire luchthaven was zestien miljoen euro publiek geld gemoeid, afkomstig van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en het rijk.

Volgens ADT was op 10 mei al duidelijk dat het doel om vanaf eind 2014 commerciële vluchten te kunnen uitvoeren, niet gehaald zou worden. De ontwikkelaar ging daarom op aanvraag van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel op zoek naar andere scenario's voor het gebied. Het ontwikkelen van de burgerluchthaven is geen reëel scenario, omdat de kans dat de Europese Commissie snel met een positief advies over de luchthaven zou komen, zeer gering was. Daardoor zou de ontwikkeling te veel vertraging oplopen, stelde ADT 'met grote teleurstelling' vast.

De Europese Commissie onderzocht of de steun van het rijk voor de doorstart kon worden geclassificeerd als ongeoorloofde staatssteun. De gemeente Enschede wilde dat daar voor september duidelijkheid over kwam, maar de Europese Commissie zou op zijn vroegst pas in januari met een beslissing komen.

De colleges van Enschede en Gedeputeerde Staten Overijssel onderschrijven het voorstel van ADT om te stoppen met de inspanningen voor de ontwikkeling van luchthaven Twente, meldt ADT.

Eind dit jaar moet duidelijk worden wat er met het luchthavengebied gebeurt. Een van de scenario's voorziet in de ontwikkeling van lesvluchten, zakenvluchten en zweefvliegen. Ook ontwikkeling van duurzame landbouw langs de start- en landingsbaan is een mogelijkheid.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.