Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kantorenmarkt Randstad toont wisselend beeld

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In de regio Amsterdam heeft de kantorenmarkt het in het eerste halfjaar van 2014 relatief goed gedaan. Ook in de Haagse regio, qua kantoren de op een na grootste van Nederland, ontwikkelde de markt zich positief. De regio’s Rotterdam, Utrecht en Schiphol daarentegen kampten met een tegenvallende vraag naar kantoren. Dit blijkt uit de rapportage Kantorenmarkt Randstad 2014 van NVM Business. De rapportage is een tussentijds overzicht dat elke zomer wordt samengesteld.

Amsterdam 
De eerste helft van 2014 is voor de kantorenmarkt van de agglomeratie Amsterdam redelijk positief verlopen. Op de vrije markt – de markt waarin projectontwikkelaars en beleggers actief zijn – werd door bedrijven en instellingen circa 95.000 m² kantoorruimte gehuurd. Ofschoon de stemming als ‘niet slecht’ kon worden gekwalificeerd, lag de vraag toch op een wat lager niveau dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Den Haag
Meevallende verhuurresultaten hebben de kantorenmarkt in de regio Den Haag een relatief goed eerste halfjaar bezorgd. Uitgaande van de betrouwbaarheid van de beschikbare gegevens over de verhuur en verkoop van kantoren werd in de eerste zes maanden van 2014 zo’n 45.000 m² opgenomen. Als de trend doorzet, komt de regio eind dit jaar uit op een transactievolume dat nagenoeg gelijk is aan dat van 2013. 

Rotterdam 
Op de kantorenmarkt in de regio Rotterdam tekende zich in de eerste helft van 2014 een licht vraagherstel af, al moet daarbij wel de kanttekening worden geplaatst dat het herstel vooral werd ingegeven door de relatief gunstige gang van zaken in de stad Rotterdam. Immers, de opname van kantoren in Capelle aan den IJssel en Schiedam was in de eerste zes maanden van dit jaar ronduit teleurstellend. 

Utrecht 
Een licht pessimistische stemming lijkt zich meester te hebben gemaakt van de kantorenmarkt in de regio Utrecht. Reden voor de licht negatieve toon is de afwachtende houding van afnemers van kantoorruimte, die het in de eerste helft van 2014 in groten getale lieten afweten. Bij gebrek aan voldoende animo moest de kantorenmarkt dan ook genoegen nemen met een bescheiden transactievolume, dat niet verder kwam dan 35.000 m². 

Schiphol 
De regio Schiphol – gewoonlijk goed voor een levendige vraag naar kantoorruimte – stond in de eerste zes maanden van 2014 onder invloed van een tegenvallende afzet. Op de zogeheten vrije markt, de bouw van kantoren voor eigen gebruik niet meegerekend, vond slechts 11.000 m² zijn weg naar gebruikers. De geringe vraag naar kantoren in de eerste zes maanden hield vooral Hoofddorp stevig in de greep, wat daar een teleurstellend beeld opleverde.

De rapportage is gratis te bestellen of te downloaden als pdf op de website. Ook is er een Engelstalige versie van de rapportage beschikbaar.

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.