Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gezamenlijke controle Nederlandse en Belgische inspectiediensten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bij een uitzendbureau in Rijswijk (ZH) en een scheepswerf in het Belgische Beveren is afgelopen woensdag een controle geweest naar mogelijke overtredingen van verschillende wetten. Bij de actie waren de Inspectie SZW, de Belastingsdienst en de Inspectie Toezicht op de sociale wetten van het Belgische ministerie van Arbeid betrokken.

Met de gezamenlijke internationale actie willen de betrokken diensten grensoverschrijdende schijnzelfstandigheid aanpakken. Uit vooronderzoek van het Interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (IT AMU) is al eerder gebleken dat er sprake is van schijnzelfstandigen die werkzaam zijn op een scheepswerf in Beveren.

Door de betrokken diensten is zowel bij het uitzendbureau als bij de scheepswerf gecontroleerd op zwart werk, legaliteit van de werknemers, detachering en schijnzelfstandigheid. Ook is bij het uitzendbureau ondermeer gecontroleerd op het voldoen aan de belasting- en premieplicht. Daarnaast heeft de Belastingdienst nog openstaande belastingschuld van het uitzendbureau direct gevorderd, waarvan een substantieel deel ter plaatse is voldaan.

Bij het uitzendbureau is een deel van de administratie meegenomen. Uit nader onderzoek zal blijken of het uitzendbureau specifieke wetten daadwerkelijk heeft overtreden.

Bij de controle op de scheepswerf in Beveren zijn ongeveer 40 werknemers gecontroleerd. Voorlopig resultaat is dat 6 werknemers vermoedelijk werkzaam zijn zonder benodigde Limosa-melding. Dit is een strafbaar feit uit het Belgische Sociaal Strafwetboek. De boete kan in dit geval oplopen tot € 216.000. Naar aanleiding van indicaties van onderbetaling wordt er door de Belgische Inspectie ook onderzoek gedaan naar inbreuk op het Belgisch minimumloon.

Arbeidsuitbuiting, illegale tewerkstelling en onderbetaling treft jaarlijks een grote groep slachtoffers. Vaak worden zij ingehuurd door tussenpersonen of bedrijven die zichzelf uitzendbureau noemen. Om hier een eind aan te maken is door de Inspectie SZW een interventieteam 'Aanpak Malafide Uitzendbureaus' (AMU) gestart. In dit team wordt samengewerkt door Inspectie SZW, de Belastingdienst en UWV.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.