Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OnderhoudNL verheugd met verlenging van lage renovatie-btw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
OnderhoudNL is verheugd dat het kabinet en de oppositie het lage btw tarief op arbeid bij renoveren en verbouwen hebben verlengd tot 1 juli 2015. ‘Dat is niet alleen belangrijk voor het banenbehoud, maar ook een stimulans voor opdrachtgevers om toch te kunnen renoveren en verduurzamen’, meent OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas. ‘Zo wordt het lichte herstel niet in de kiem gesmoord.’

OnderhoudNL heeft er al voortdurend op aangedrongen om het lage btw-tarief van 6 procent op arbeid aan te houden. Deze tijdelijke maatregel zou namelijk op 1 januari 2015 aflopen. “Tijdens  gesprekken met Tweede Kamer-fracties hebben we aangegeven dat het onverantwoord is om het lage btw terug te draaien”, aldus Maas. “We hebben nu twintigduizend banen kunnen behouden.  Want de lage btw heeft al geleid tot 2,6 miljard extra omzet omdat meer opdrachtgevers hun vastgoed hebben laten verduurzamen. Vooraanstaande instanties, zoals het CBS en de ING-bank, dichten het herstel van de bouw-, renovatie- en onderhoudssector ook toe aan de lage btw op arbeid bij renoveren en verbouwen.”

Blij
In aanloop naar de begrotingsgesprekken heeft OnderhoudNL onder andere indringend gesproken met politici. Als bewijs voor de cijfers over de positieve impact van de lage renovatie-btw is een onderzoeksrapport overhandigd.  ”We zijn blij dat onze inzet richting de politieke partijen nu ook daadwerkelijk vruchten heeft afgeworpen”, aldus de voorzitter van  OnderhoudNL. “Dit is het beste nieuws dat we konden krijgen na de bouwvakvakantie. De verlenging van de lage renovatie-btw voorkomt een enorme terugval in omzet en banen. Dit is echt goed nieuws voor onze leden.”

Lobby
De overheid besloot al eerder om voor het verbouwen en renoveren van woningen slechts 6 procent in rekening te brengen voor de arbeidsuren (in plaats van 21 procent). Zo wilde men op deze manier de  bouw-, renovatie- en onderhoudssector tegemoet komen. Deze maatregel ging in op 1 maart 2012 en zou aanvankelijk op 1 maart 2014 eindigen. Vanwege lobbyactiviteiten van bouwgerelateerde brancheorganisaties, waaronder OnderhoudNL en Bouwend Nederland, was de einddatum al eens eerder verlengd. Te weten naar 31 december 2014. Nog voor Prinsjesdag zich aandiende, kwam het nieuws naar buiten dat de tijdelijke lage renovatie-btw-maatregel verlengd is tot 1 juli 2015.

Bron: OnderhoudNL

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.