Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Limburg stimuleert de bouw: Tweede leven voor middeleeuws kerkje

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
(Podium) - De provincie Limburg stimuleert de bouw in crisistijd. Zij helpt al enkele jaren projecten die waren stilgevallen of ernstig vertraagde weer vlot te trekken. Podium laat enkele van deze projecten zien die mede dankzij een ‘impulsbedrag’ uit de provinciale regeling 'stimulering bouw in crisistijd' van start zijn gegaan. Afl. 4: Het Clemenskerkje in Oud Merkelbeek wordt lokale ontmoetingsplek.

Het St. Clemenskerkje in Oud Merkelbeek, in de gemeente Brunssum, is een klein juweel. Ooit was het daar druk, ook omdat er een Lourdesgrot naast de kerk ligt waar decennialang veel pelgrims op afkwamen. Maar de laatste jaren werd het heel stil en verviel het rijksmonument. Een renovatie en restauratie waren nodig, maar daarmee was een flink bedrag gemoeid: zo’n 800.000 euro. “Zonder het geld van de Provincie Limburg in het kader van de Motie Stimulering Bouw was het nooit gelukt, zeker niet met deze hoge kwaliteit”, aldus wethouder Eric Geurts van de gemeente Brunssum.

Romeinse resten
Het kerkje is al heel oud en stamt uit de twaalfde eeuw. “Het is feitelijk misschien zelfs nog wel wat ouder, aangezien er ook Romeinse elementen in verwerkt zijn”, zo vertelt de wethouder. Het kerkje was ooit onderdeel van een groot kloostercomplex. “Uiteindelijk is die religieuze functie afgenomen; de kerk is aan de eredienst onttrokken, omdat de parochie een ander kerkgebouw kreeg en ook het kloostercomplex is inmiddels gesloopt. Het kerkje – een rijksmonument – moest dringend gerenoveerd worden.”

In totaal is met dit project een bedrag gemoeid van zo’n 800.000 euro. Daarbij was de 400.000 euro subsidie van de Provincie Limburg heel belangrijk volgens Geurts. “We hebben zelf als gemeente een flink bedrag voor dit project vrijgemaakt, en daarnaast hebben we extern geld binnengehaald van de stichting De Limpens die vastgoed beheert in Limburg. Maar zonder het geld van de provincie was het nooit gelukt, zeker niet met deze hoge kwaliteit.”

Regionale aannemer
Eric Geurts: “We hebben dan ook – na een aanbestedingsprocedure – bewust gekozen voor een regionale aannemer, zodat het geld van de provincie ook echt in deze regio terecht zou komen.” Bouwbedrijf Peters uit Brunssum, een lidbedrijf van Bouwend Nederland, heeft deze renovatie vakkundig uitgevoerd.

Aannemer Frans Peters: “Het kerkje was echt toe aan renovatie. Het glas-in-lood, het voegwerk, metselwerk, de mergelranden, diverse eiken balken en spanten, klokkenstoel, tegelvloeren etc. waren in een slechte tot zeer slechte staat.” Naast het aanbrengen van elektra en verwarming zijn tal van zaken onderhanden genomen, zo vertelt Peters. “Zo is het metsel- en voegwerk vernieuwd, is scheurvorming in de gevels weggewerkt en hebben we de eiken balken, muurplaten in het dak van het middenschip en de klokkentoren als mede de glas-in-loodramen gerestaureerd.”

Muurschilderingen
De renovatie van de Clemenskerk zelf is inmiddels nagenoeg afgerond. Wethouder Geurts: “Ook de muurschilderingen die daar door de eeuwen heen zijn aangebracht, maar die inmiddels waren dichtgekalkt, hebben we vrijgemaakt en in ere hersteld.” Daaronder een prachtige schildering van een harp spelende koning David.

“Met de restauratie willen we het kerkje ook klaarmaken voor cultureel-maatschappelijk gebruik. We willen het mogelijk maken dat hier culturele bijeenkomsten worden georganiseerd zoals lezingen en allerlei concerten. Maar het is ook zeer geschikt voor maatschappelijke en religieuze bijeenkomsten. Naast het kerkje bouwen we op dit moment dan ook een ontmoetingsplek waar koffie gedronken kan worden”, aldus Geurts.

Ontmoetingsplek
“Want hoewel de religieuze functie dus misschien wat minder aanwezig is, zie je wel dat de bevolking van Oud Merkelbeek dit een heel waardevolle plek vindt. Zij zullen het kerkje nu ook gaan gebruiken als een ontmoetingsplek voor de bewoners”, vertelt Geurts. “Op het moment dat de renovatie voltooid is, willen we het beheer dan ook overdragen aan een bewonersgroep, zodat zij uiteindelijk ook de activiteiten daar gaan ontplooien.”

De wethouder is enthousiast over het uiteindelijke resultaat: “Waren we niet tot renovatie overgegaan, dan was het kerkje verloren gegaan. Nu hebben we het kerkje op een hoog niveau opgeknapt en kunnen we daar ook weer goede functies aan toevoegen.”

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.