Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

EventBridge wint 1e Nationale Duurzaamheidsprijs Staal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De EventBridge, een mobiele, snel en eenvoudig in elkaar te zetten tijdelijke voetgangersbrug, heeft de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014 gewonnen. Die werd donderdagavond 2 oktober voor het eerst uitgereikt tijdens de Nationale Staalbouwdag in Katwijk aan Zee. De innovatieve Nederlandse uitvinding was de eerste in de geschiedenis van de Nationale Staalprijs die in twee categorieën was genomineerd: duurzaamheid en infrastructuur. Volgens de jury levert de EventBridge het bewijs dat duurzaamheid ook financieel rendabel kan zijn.

De mobiele brug wordt steeds vaker gebruikt bij evenementen, wegopbrekingen en andere situaties waarbij grote groepen voetgangers een drukke weg moeten oversteken. Daarvoor biedt de EventBridge een simpele en veilige oplossing. Twee tot drie personen kunnen de brug met één vrachtwagen vervoeren, in drie uur tijd opbouwen en met behulp van een kraan op zijn plaats zetten en afstellen. Dat scheelt veel tijd en transport in vergelijking met bestaande methoden voor tijdelijke bruggen, waarvoor diverse vrachtwagens en veel meer personeel nodig zijn. De stalen brug kan de zwaarste stormen doorstaan en minstens 10.000 personen per uur dragen.

De EventBridge is dit jaar al ingezet tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide, het DGTL festival in Amsterdam, de Planet Run in Katwijk en de Autoweek Live in Lelystad. Deze maand gaat hij dienst doen tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi Holland en in Gulpen houdt hij het historisch centrum bereikbaar voor toeristen tijdens wegopbrekingen.

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en werd voor de twintigste keer door Bouwen met Staal uitgeschreven. Er deden dit keer 103 projecten mee, waarvan er 52 meedongen naar de nieuwe categorieoverstijgende Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Die werd gewonnen door de EventBridge uit Eindhoven.

Volgens de jury komen in dit systeem voor tijdelijke bruggen de diverse duurzame mogelijkheden en kwaliteiten van het materiaal staal tot wasdom: gewichtsreductie, materiaalbesparing, demontabiliteit, bouwafvalbeperking, herbruikbaarheid en lange economische levensduur. 'Daarnaast levert het systeem winst op in transport en bouwtijd en daarmee in de kosten. Het bewijs dat duurzaamheid tevens financieel rendabel kan zijn. Waarom is dit niet eerder bedacht?', aldus de jury.

Uitvinder Frank de Groof was drie jaar bezig om samen met ingenieursbureau Movares de EventBridge te ontwikkelen. Hij kreeg voor alle onderdelen van de brug patent. 'De EventBridge lijkt het ei van Columbus, maar niemand heeft er ooit aan gedacht," stelt De Groof. ,,Dat we nu gewonnen hebben is de kroon op ons werk. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn nu verschrikkelijk trots.'

De brug kan met één vrachtwagen worden getransporteerd. Het bruglichaam heeft de afmetingen van een zeecontainer en kan wegen tot veertien meter breed overspannen. De twee trappen aan weerskanten kunnen zowel dwars of in verlengde van de brug worden geplaatst. Als één brug niet voldoet, kunnen er twee of meer bruggen naast of achter elkaar worden gebouwd. Bovendien kan de brug bespannen worden met zeilen, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Een voordeel is ook dat de brug naast de beoogde locatie kan worden opgebouwd.

© Nationale Bouwgids

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.