Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

EventBridge wint 1e Nationale Duurzaamheidsprijs Staal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De EventBridge, een mobiele, snel en eenvoudig in elkaar te zetten tijdelijke voetgangersbrug, heeft de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014 gewonnen. Die werd donderdagavond 2 oktober voor het eerst uitgereikt tijdens de Nationale Staalbouwdag in Katwijk aan Zee. De innovatieve Nederlandse uitvinding was de eerste in de geschiedenis van de Nationale Staalprijs die in twee categorieën was genomineerd: duurzaamheid en infrastructuur. Volgens de jury levert de EventBridge het bewijs dat duurzaamheid ook financieel rendabel kan zijn.

De mobiele brug wordt steeds vaker gebruikt bij evenementen, wegopbrekingen en andere situaties waarbij grote groepen voetgangers een drukke weg moeten oversteken. Daarvoor biedt de EventBridge een simpele en veilige oplossing. Twee tot drie personen kunnen de brug met één vrachtwagen vervoeren, in drie uur tijd opbouwen en met behulp van een kraan op zijn plaats zetten en afstellen. Dat scheelt veel tijd en transport in vergelijking met bestaande methoden voor tijdelijke bruggen, waarvoor diverse vrachtwagens en veel meer personeel nodig zijn. De stalen brug kan de zwaarste stormen doorstaan en minstens 10.000 personen per uur dragen.

De EventBridge is dit jaar al ingezet tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide, het DGTL festival in Amsterdam, de Planet Run in Katwijk en de Autoweek Live in Lelystad. Deze maand gaat hij dienst doen tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi Holland en in Gulpen houdt hij het historisch centrum bereikbaar voor toeristen tijdens wegopbrekingen.

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en werd voor de twintigste keer door Bouwen met Staal uitgeschreven. Er deden dit keer 103 projecten mee, waarvan er 52 meedongen naar de nieuwe categorieoverstijgende Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Die werd gewonnen door de EventBridge uit Eindhoven.

Volgens de jury komen in dit systeem voor tijdelijke bruggen de diverse duurzame mogelijkheden en kwaliteiten van het materiaal staal tot wasdom: gewichtsreductie, materiaalbesparing, demontabiliteit, bouwafvalbeperking, herbruikbaarheid en lange economische levensduur. 'Daarnaast levert het systeem winst op in transport en bouwtijd en daarmee in de kosten. Het bewijs dat duurzaamheid tevens financieel rendabel kan zijn. Waarom is dit niet eerder bedacht?', aldus de jury.

Uitvinder Frank de Groof was drie jaar bezig om samen met ingenieursbureau Movares de EventBridge te ontwikkelen. Hij kreeg voor alle onderdelen van de brug patent. 'De EventBridge lijkt het ei van Columbus, maar niemand heeft er ooit aan gedacht," stelt De Groof. ,,Dat we nu gewonnen hebben is de kroon op ons werk. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn nu verschrikkelijk trots.'

De brug kan met één vrachtwagen worden getransporteerd. Het bruglichaam heeft de afmetingen van een zeecontainer en kan wegen tot veertien meter breed overspannen. De twee trappen aan weerskanten kunnen zowel dwars of in verlengde van de brug worden geplaatst. Als één brug niet voldoet, kunnen er twee of meer bruggen naast of achter elkaar worden gebouwd. Bovendien kan de brug bespannen worden met zeilen, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Een voordeel is ook dat de brug naast de beoogde locatie kan worden opgebouwd.

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.