Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ontwikkel de voormalige luchthaven tot 'Technology Base Twente'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Dat is het advies van de Commissie van Wijzen m.b.t. tot de toekomst van de economische ontwikkeling en het voormalig vliegveld Twente.

De luchthaven Twente moet een iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone worden voor ‘Advanced Materials and Manufacturing’. Deze ‘Technology Base Twente’ moet het symbool worden voor de vernieuwende kracht van de maakindustrie in Twente. In een fraai coulisselandschap rond het vliegveld worden groen en rust gecombineerd met de bruisende energie van duurzame hightech bedrijvigheid. Ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen moeten samen optrekken om de regio op de kaart te zetten op het gebied van nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden. Met deze ontwikkeling is de duurzame economische versterking en het behoud van de unieke omgeving het beste gewaarborgd.

“Twente moet kiezen voor de nieuwe maakindustrie en daarom het vliegveld omarmen als symbool voor de revival van het industriële bedrijfsleven. Het vliegveld is dan de samenbindende factor voor clusters van complementaire hightech bedrijven. Met deze ‘stip op de horizon’ blijft Twente een rol spelen in de sterk concurrerende wereldeconomie,” aldus commissievoorzitter Bernard Wientjes. “De regio heeft fantastische bedrijven en kennisinstellingen. Om een aantrekkelijk en concurrerend gebied te blijven is de vraag: waar blinkt Twente in uit? Op basis van de vele gesprekken en analyses hebben wij deze gezamenlijke lijn ontwikkeld. Deze visie maakt het mogelijk om zowel het luchthavengebied als de industrie van een unieke propositie te voorzien en het bijzonder mooie en groene gebied met duurzame bedrijvigheid te combineren.”

Minister Kamp is positief over het advies van de commissie Wientjes: “Twente is een sterke regio met goede groeikansen. Door te focussen op duurzame hightech bedrijvigheid en ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen de krachten te laten bundelen, worden deze kansen nóg beter benut. Zo versterken we de economie van Twente en daar profiteert heel Nederland van.”

Twente is een regio met potentie, maar de economische structuur is kwetsbaar en de (inter)nationale positionering onvoldoende. Het niet doorgaan van de plannen voor commerciële burgerluchtvaart heeft geleid tot het instellen van een commissie onder voorzitterschap van Bernard Wientjes. Deze ‘Commissie van Wijzen’ heeft zich gebogen over de economische problematiek van de regio en de toekomst van de luchthaven Twente.

Hoofdlijnen advies
De hoofdlijnen van het advies voor de regio Twente zijn:
• Sluit vanuit Europa aan bij de mondiale ontwikkelingen door binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid te focussen op de regionale kracht van ‘Advanced Materials and Manufacturing’ ofwel: de nieuwe maakindustrie.
• Investeer in de (fysieke) infrastructuur en bepaal vestigingscriteria om een aantrekkelijke internationale regio te blijven.
• Maak met respect voor het gebied een iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone.
• Behoud minimaal de komende 10 jaar de start- en landingsbaan en de mogelijkheid voor beperkt vliegen en luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid.
• Zorg dat het gebied in samenhang wordt ontwikkeld: voorkom versnippering.
• Geef een vierhoofdig Topteam de verantwoordelijkheidvoor het ontwikkelen van de beleidsstrategie om Twente tot een Topregio voor 'Advanced Materials and Manufacturing' te
• Stel regionaal belang boven eigen belang. Durf hierin keuzes te maken in het algemeen belang, onder meer door gezamenlijke agenda’s gericht op resultaat.

Download het advies (810 kB, pdf) van de Commissie van Wijzen.

© Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.