Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Zonder huurverlaging was V&D al failliet'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ENSCHEDE (Novum) - ,,Zonder huurverlaging was V&D al failliet. Deze is cruciaal om het concern te redden'', zei advocaat Willem Jan van Andel van V&D donderdag in het kort geding tussen het winkelbedrijf en verhuurder Mondia Investments van het winkelpand in Hengelo.

Mondia had de zaak aangespannen omdat V&D slechts een deel van de huur over februari had betaald en had laten weten ook de komende maanden geen volledige huursom te betalen. Het geding diende donderdagmiddag bij de rechtbank in Enschede.

Mondia weigert mee te werken aan een huurverlaging die het noodlijdende V&D in februari met het overgrote deel van de verhuurders van winkelpanden is overeengekomen. Als alle verhuurders eraan meewerken, levert de regeling zo'n 24 miljoen euro op voor een reddingsplan van V&D.

,,Mondia is per 1 februari al een nieuw huurcontract voor twintig jaar overeengekomen met een lagere huur. Nu komt V&D nogmaals langs met de kaasschaaf van het akkoord", aldus advocaat Joop de Veer van Mondia. Volgens hem wil V&D Mondia Investments ten onrechte een dictaat opleggen, heeft het bedrijf onvoldoende informatie gegeven over de bedrijfseconomische situatie en houdt het andere schuldeisers, zoals toeleveranciers en fiscus, buiten schot.

Advocaat Tomas Steenmetser, die meerdere verhuurders vertegenwoordigde die wel meewerken aan de huurverlaging, verweet Mondia een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met V&D-raadsman Van Andel wees hij er ook op dat veel panden in middelgrote steden als Hengelo straks jarenlang leeg komen te staan als alle verhuurders zich zo opstellen als Mondia.

Volgens Mondia-advocaat De Veer is het daarentegen ,,de wereld op zijn kop'' dat verhuurders als Mondia verantwoordelijk worden gesteld voor het voortbestaan van een onderneming. ,,Dat valt onder ondernemersrisico.Als er slechtere tijden aanbreken, moet je daar als ondernemer rekening mee houden. Maar nu worden de rollen omgekeerd, de dader wordt slachtoffer.''

 

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.