Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier tips om de rijveiligheid van bouwpersoneel te verhogen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Utrecht, 2 maart 2016 – Hoewel bouwbedrijven veel aandacht hebben voor de veiligheid van hun werknemers, beperkt die aandacht zich wellicht nog teveel tot de veiligheid op de bouwplaats. Natuurlijk, werken op een bouwplaats brengt risico’s met zich mee en het is goed dat hier voldoende aandacht voor is.

Maar bouwpersoneel loopt op de weg net zo goed een risico. Zeker nu bouwbedrijven weer meer omzet boeken dan in de afgelopen jaren, en bouwpersoneel vaker onderweg is van de ene naar de andere bouwplaats.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die bouwbedrijven kunnen doen om die risico’s te beperken. Vier tips om bouwpersoneel veilig op weg te sturen.

1. Ondersteun een veiliger rijstijl
Te hard rijden is een van de meeste oorzaken van verkeersongelukken. En hoewel bedrijven tot voor kort niet zo heel veel konden doen om ervoor te zorgen dat medewerkers zich aan de maximumsnelheid houden, kan dat nu wel.

Met een fleetmanagementsysteem is het namelijk mogelijk om zowel realtime als achteraf te zien of medewerkers een maximumsnelheid hebben overtreden. Daarbij is het zelfs mogelijk om onderscheid te maken tussen overtredingen binnen en buiten de bebouwde kom.

Naast overschrijdingen van een maximumsnelheid geeft een fleetmanagementsysteem ook inzicht in ander onveilig rijgedrag, zoals te hard optrekken. Allemaal informatie die bouwbedrijven kunnen gebruiken om hun medewerkers te coachen richting een veiliger rijstijl.

2. Help ongeautoriseerd voertuiggebruik voorkomen
Ongeautoriseerd voertuiggebruik verhoogt het risico op ongelukken. Als medewerkers hun bedrijfsbus bijvoorbeeld ook buiten werktijd gebruiken. Of als iemand die niet bij het bouwbedrijf in dienst is, achter het stuur kruipt.

Bedrijven die gebruik maken van een fleetmanagementsysteem krijgen hierover een melding, desgewenst realtime, zodat ze gelijk actie kunnen ondernemen.

3. Pech voorkomen
Als een voertuig niet goed wordt onderhouden, vergroot dat natuurlijk de kans op pech op de weg. Bouwbedrijven doen er daarom goed aan voertuigen voor regelmatige inspecties in te roosteren, en onderhoud in te plannen op basis van verstreken tijd of aantal gereden kilometers.

Ook hier biedt een fleetmanagementsysteem uitkomst. Het systeem geeft namelijk een herinnering wanneer een voertuig toe is aan een kleine of grote beurt. Ook geeft het de monteur inzicht in de onderhoudsgeschiedenis, zodat hij precies weet welke werkzaamheden hij moet verrichten.

4. Sneller handelen bij noodsituaties
Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, kan het natuurlijk voorkomen dat medewerkers betrokken raken bij een ongeluk. Of met pech langs de weg komen te staan. In dat geval is het belangrijk dat het bouwbedrijf ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is.

In de vorm van pechhulp bijvoorbeeld, of in het ergste geval: hulpdiensten. Met een fleetmanagementsysteem zijn bedrijven altijd op de hoogte van de locatie van hun bestuurders, zodat ze snel bijstand kunnen verlenen.

Werknemers zijn welwillender dan bedrijven denken
Veel bedrijven zien misschien op tegen de introductie van een fleetmanagementsysteem, omdat zij opzien tegen de reacties van de bestuurders. Zij zouden het immers kunnen zien als een soort Big Brother die over de schouders meekijkt.

De praktijk leert echter dat werknemers niet veel problemen hebben met een dergelijke oplossing, zolang een bedrijf er maar open en eerlijk over communiceert. Het gaat uiteindelijk immers om hun eigen veiligheid.

Over Fleetmatics Group PLC
Fleetmatics Group PLC is wereldwijd een toonaangevend leverancier van fleetmanagement-oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het bedrijf levert zijn oplossingen als Software-as-a-Service (SaaS). Ondernemingen gaan met de Fleetmatics-oplossing de uitdagingen aan rondom het beheren van lokale wagenparken en vergroten hiermee de productiviteit van hun mobiele-personeelsbestand door actiegerichte, zakelijke data te halen uit realtime en historische voertuig- en bestuurdersgegevens. De intuïtieve, kosteneffectieve en webgebaseerde oplossingen van de Fleetmatics Group bieden wagenparkbeheerders inzicht in locatie, brandstofgebruik, snelheid, afgelegd aantal kilometers en andere meetbare data over werknemers die regelmatig onderweg zijn. Dit stelt hen in staat tot het verlagen van operationele en kapitale kosten, en het verhogen van inkomsten. Fleetmatics heeft sinds 31 december 2015 35.000 klanten wereldwijd; 709.000 voertuigen maken gebruik van de Fleetmatics-oplossingen.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 juli '24 ( 7:17)

Krimp in bedrijfsinvesteringen na flinke groei in 2023

Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.