Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier tips om de rijveiligheid van bouwpersoneel te verhogen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Utrecht, 2 maart 2016 – Hoewel bouwbedrijven veel aandacht hebben voor de veiligheid van hun werknemers, beperkt die aandacht zich wellicht nog teveel tot de veiligheid op de bouwplaats. Natuurlijk, werken op een bouwplaats brengt risico’s met zich mee en het is goed dat hier voldoende aandacht voor is.

Maar bouwpersoneel loopt op de weg net zo goed een risico. Zeker nu bouwbedrijven weer meer omzet boeken dan in de afgelopen jaren, en bouwpersoneel vaker onderweg is van de ene naar de andere bouwplaats.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die bouwbedrijven kunnen doen om die risico’s te beperken. Vier tips om bouwpersoneel veilig op weg te sturen.

1. Ondersteun een veiliger rijstijl
Te hard rijden is een van de meeste oorzaken van verkeersongelukken. En hoewel bedrijven tot voor kort niet zo heel veel konden doen om ervoor te zorgen dat medewerkers zich aan de maximumsnelheid houden, kan dat nu wel.

Met een fleetmanagementsysteem is het namelijk mogelijk om zowel realtime als achteraf te zien of medewerkers een maximumsnelheid hebben overtreden. Daarbij is het zelfs mogelijk om onderscheid te maken tussen overtredingen binnen en buiten de bebouwde kom.

Naast overschrijdingen van een maximumsnelheid geeft een fleetmanagementsysteem ook inzicht in ander onveilig rijgedrag, zoals te hard optrekken. Allemaal informatie die bouwbedrijven kunnen gebruiken om hun medewerkers te coachen richting een veiliger rijstijl.

2. Help ongeautoriseerd voertuiggebruik voorkomen
Ongeautoriseerd voertuiggebruik verhoogt het risico op ongelukken. Als medewerkers hun bedrijfsbus bijvoorbeeld ook buiten werktijd gebruiken. Of als iemand die niet bij het bouwbedrijf in dienst is, achter het stuur kruipt.

Bedrijven die gebruik maken van een fleetmanagementsysteem krijgen hierover een melding, desgewenst realtime, zodat ze gelijk actie kunnen ondernemen.

3. Pech voorkomen
Als een voertuig niet goed wordt onderhouden, vergroot dat natuurlijk de kans op pech op de weg. Bouwbedrijven doen er daarom goed aan voertuigen voor regelmatige inspecties in te roosteren, en onderhoud in te plannen op basis van verstreken tijd of aantal gereden kilometers.

Ook hier biedt een fleetmanagementsysteem uitkomst. Het systeem geeft namelijk een herinnering wanneer een voertuig toe is aan een kleine of grote beurt. Ook geeft het de monteur inzicht in de onderhoudsgeschiedenis, zodat hij precies weet welke werkzaamheden hij moet verrichten.

4. Sneller handelen bij noodsituaties
Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, kan het natuurlijk voorkomen dat medewerkers betrokken raken bij een ongeluk. Of met pech langs de weg komen te staan. In dat geval is het belangrijk dat het bouwbedrijf ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is.

In de vorm van pechhulp bijvoorbeeld, of in het ergste geval: hulpdiensten. Met een fleetmanagementsysteem zijn bedrijven altijd op de hoogte van de locatie van hun bestuurders, zodat ze snel bijstand kunnen verlenen.

Werknemers zijn welwillender dan bedrijven denken
Veel bedrijven zien misschien op tegen de introductie van een fleetmanagementsysteem, omdat zij opzien tegen de reacties van de bestuurders. Zij zouden het immers kunnen zien als een soort Big Brother die over de schouders meekijkt.

De praktijk leert echter dat werknemers niet veel problemen hebben met een dergelijke oplossing, zolang een bedrijf er maar open en eerlijk over communiceert. Het gaat uiteindelijk immers om hun eigen veiligheid.

Over Fleetmatics Group PLC
Fleetmatics Group PLC is wereldwijd een toonaangevend leverancier van fleetmanagement-oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het bedrijf levert zijn oplossingen als Software-as-a-Service (SaaS). Ondernemingen gaan met de Fleetmatics-oplossing de uitdagingen aan rondom het beheren van lokale wagenparken en vergroten hiermee de productiviteit van hun mobiele-personeelsbestand door actiegerichte, zakelijke data te halen uit realtime en historische voertuig- en bestuurdersgegevens. De intuïtieve, kosteneffectieve en webgebaseerde oplossingen van de Fleetmatics Group bieden wagenparkbeheerders inzicht in locatie, brandstofgebruik, snelheid, afgelegd aantal kilometers en andere meetbare data over werknemers die regelmatig onderweg zijn. Dit stelt hen in staat tot het verlagen van operationele en kapitale kosten, en het verhogen van inkomsten. Fleetmatics heeft sinds 31 december 2015 35.000 klanten wereldwijd; 709.000 voertuigen maken gebruik van de Fleetmatics-oplossingen.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.