Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Francesco Veenstra jurylid International VELUX Award 2016

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De International VELUX Award 2016 voor architectuurstudenten heeft de jury van dit jaar bekend gemaakt. De internationale jury bestaande uit gerenommeerde architecten en experts uit de architectuurwereld, heeft de taak om uit alle dynamische, creatieve en op daglicht geïnspireerde inzendingen van studenten uit de hele wereld, de winnaars te kiezen. De winnende projecten worden tijdens het World Architecture Festival in Berlijn in november van dit jaar bekend gemaakt. Francesco Veenstra is dit keer één van de juryleden.

Als mede-eigenaar van architectenbureau Mecanoo was Francesco Veenstra eindverantwoordelijk voor talloze Mecanoo-projecten zoals de Bibliotheek van Birmingham, de HOME Arts and Culture House in Manchester, het stadskantoor en treinstation in Delft en het Kaap Skil Museum van Jutters en Zeelui op Texel, winnaar van de Daylight Award 2012.

Naast Veenstra zit ook Omar Gandhi uit Canada dit jaar in de jury. Zijn ontwerpstudio is één van de meest gerenommeerde, jonge architectenbureaus in Canada en in 2014 is hij door Wallpaper Magazine opgenomen in de lijst van de 20 beste, jonge architecten ter wereld. Zbigniew Reszka, medeoprichter van het Poolse architectenbureau ARCHDECO, dat bekend staat om zijn moderne architectuuroplossingen met respect voor de locatie en de natuur, is de derde architect in de jury. ARCHDECO won met de realisatie van het Gdynia Film Centre in Polen de Eurobuild Award 2015 voor ontwerp van het jaar.

De jury wordt gecompleteerd met de Britse Christine Murray, hoofdredacteur van Architectural Review (AR) en de uit Denemarken afkomstige Per Arnold Andersen, binnen de VELUX Groep al jarenlang de drijvende kracht achter strategieën en initiatieven betreffende daglicht.

4000 projecten werden al ingezonden
De International VELUX Award daagt studenten binnen verschillende projectcategorieën uit om met daglicht te werken in hun ontwerpen. Sinds de lancering in 2004 is de Award alleen maar bekender en prestigieuzer geworden. Meer dan 5.000 studenten uit meer dan 80 landen hebben bijna 4.000 projecten ingezonden rond het thema 'Light of Tomorrow'. De jury die dit jaar de projecten zal gaan evalueren is samengesteld in overleg met de International Union of Architects (UIA), de wereldwijde organisatie die architecten in 124 landen vertegenwoordigt.

Inschrijven kan nog tot 1 april
De winnaars van de International VELUX Award zullen bekend worden gemaakt tijdens het World Architecture Festival in Berlijn op 18 november 2016. Studenten of teams, die in 2015-2016 als student staan ingeschreven, en die toestemming en steun krijgen van een leraar van een architectuuropleiding om mee te doen kunnen zich nog tot 1 april 2016 registreren via: iva.velux.com

Deelnemers dienen voor 31 mei 2016 hun definitieve project in te leveren. Alle inzendingen zullen te zien zijn op iva.velux.com. Volg ons op facebook.com/internationalveluxaward voor het laatste nieuws.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.