Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minister Schultz lanceert Internationale Deltacoalitie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft 10 mei het officiële startschot gegeven voor de Internationale Deltacoalitie. De regeringen van Nederland, Bangladesh, Colombia, Egypte, Frankrijk, Myanmar, Indonesië, Japan, Mozambique, de Filippijnen, Zuid-Korea en Vietnam slaan de handen ineen om waterrampen te voorkomen en stedelijke delta’s weerbaar te maken tegen klimaatverandering.

De Deltacoalitie werd gelanceerd tijdens de klimaatconferentie Adaptation Futures in Rotterdam, de eerste grote adaptatieconferentie sinds het Klimaatakkoord van Parijs en de grootste ooit gehouden op dit thema. Zo’n 1700 mensen uit meer dan 100 landen zijn in Rotterdam bijeen om werk te maken van de noodzakelijke wereldwijde aanpassing aan klimaatverandering.

Als EU-voorzitter was Nederland 10, 11 en 12 mei gastheer van de conferentie. Schultz benadrukte in haar openingsspeech het belang van klimaatadaptatie. “We zullen ons moeten aanpassen aan een veranderende wereld, ook al slagen we erin de CO2-uitstoot tot een minimum terug te dringen. We moeten niet alleen reageren op veranderingen, we moeten de toekomst een stap vóór zijn. Het gaat erom rampen te voorkomen. Dat spaart niet alleen mensenlevens, het is ook een logische economische investering. Elke euro die we in preventie steken, levert 7 euro op.”

Schultz is verheugd dat de Deltacoalitie vanaf vandaag een feit is. “In korte tijd hebben we 12 landen uit 4 continenten op één lijn gekregen. Dit is een historische gebeurtenis. Voor het eerst is er een coalitie op landenniveau, waarin deltalanden kennis, ervaring en ideeën uitwisselen en direct verbinden aan internationale afspraken en nationale uitvoering. Al deze landen zijn zich bewust van de enorme risico’s die het leven in een delta met zich meebrengt en zijn vastberaden dit onderwerp overal bovenaan de agenda te krijgen.”

Het laatste voorwerk werd 9 mei gedaan tijdens de conferentie Sustainable Urban Deltas, georganiseerd door de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en het Rijk. Stedelijke delta’s staan in de frontlinie in de strijd tegen klimaatverandering. Juist daar zijn de gevolgen van waterverontreiniging, overstromingen, verzilting en beperkte beschikbaarheid van zoet water en sanitatie groot. Terwijl juist in de stedelijke delta’s het geld wordt verdiend, het land het meest vruchtbaar is en steeds meer mensen wonen. In 2050 zullen ongeveer 650 miljoen mensen in stedelijke delta’s wonen.

De Deltacoalitie heeft 3 doelen:

• de waterrisico’s voor stedelijke delta’s moeten overal op de agenda komen te staan. Door zelf het podium te beklimmen hopen de deltalanden met brede internationale steun toegang te krijgen tot investeringen van multilaterale (klimaat)fondsen;
• door kennis, ervaring en goede voorbeelden te delen wordt de bescherming in alle landen naar een hoger niveau getild. Kennisinstituten als de Delta Alliantie gaan samenwerken aan een goede deltakennisinfrastructuur;
• landen gaan samen werken aan de realisatie van de nationale en internationale doelen. Een mooi voorbeeld daarvan is de reeds lopende samenwerking tussen Indonesië, Korea en Nederland bij de aanpak van overstromingsproblemen in Jakarta. Ook zullen landen gaan samenwerken in de bestaande (tot nu toe Nederlandse) Disaster Risk Reduction Teams.

Het samenwerkingsverband kwam in korte tijd tot stand. Amper een jaar geleden, tijdens de UN World Conference on Disaster Risk Reduction in Sendai, Japan, werd voor het eerst gesproken over een deltacoalitie waarin laaggelegen landen met elkaar samenwerken. Minister Schultz hoopt dat het niet bij 12 landen blijft. “Hoe groter de deltacommunity, des te meer denkkracht, daadkracht en wilskracht er is om te komen tot veilige, duurzame en krachtige stedelijke delta’s. Op die manier kan de Deltacoalitie uitgroeien tot een hotspot waar alle kennis, ervaring en ideeën samenkomen om stedelijke delta’s overal op aarde toekomstproof te maken.”

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.