Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BAM en Universe Architecture lanceren revolutionaire robo-printer op FabCity

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
BAM en Universe Architecture lanceren revolutionaire robo-printer op FabCity: 3D BUILDER biedt totale vormvrijheid en maakt realisatie Landscape House mogelijk.

Op woensdag 8 juni wordt de eerste 3D BUILDER ter wereld in gebruik genomen op FabCity. Deze ‘bouwmachine’ is de eerste in zijn soort waarbij de vrije vorm print techniek gekoppeld is aan robotica uit de automotive industrie. Deze baanbrekende innovatie maakt vrije vorm architectuur mogelijk, maar ook het realiseren van ingewikkelde gevels met ornamenten. De nieuwe robot met verwisselbare printkop print steen en beton volgens de Italiaanse D-Shape methode. Nieuwe print-technieken voor bijvoorbeeld staal en isolatie kunnen in de toekomst worden gekoppeld. Ook kunnen in samenwerking met robotica partner AcoTech uit Eindhoven rupsbandjes onder de robot worden gezet zodat deze straks autonoom over de bouwplaats kan rijden. De 3D BUILDER gaat op FabCity, de tijdelijke duurzame campus op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam, een begin maken met de bouw van het Landscape House op schaal 1:4.

Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture: ''Het is fantastisch om gezamenlijk een machine te bedenken die iets nieuws mogelijk maakt. Tijdens de Renaissance was dat veel gebruikelijker voor architecten.”

Rutger Sypkens van BAM Bouw en Techniek: “Naast de vormvrijheid zijn we zeer gegrepen door het circulaire proces. Betongranulaat maar ook reeds gemaakte prints kunnen in een later stadium weer als grondstof voor de machine dienen’'.

Methode 3D BUILDER
De methode is te vergelijken met een inkjet printer, maar in plaats van inkt op papier te druppelen wordt een bindvloeistof laag voor laag op zand gedruppeld die zo verhard tot steen in elke gewenste vorm. De nu in Amsterdam gebruikte materialen komen veel in de natuur voor en werden door de Romeinen en Chinezen al eeuwen geleden gebruikt voor het versterken van bijvoorbeeld de Chinese muur.

Geschiedenis
In 2013 maakte architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) bekend een gebouw zonder begin of einde (Landscape House) met een 3d printer te gaan maken. Eind 2015 werd in opdracht van BAM, die de directe manier van maken en de circulariteit van de materialen omarmt, de eerste stap gezet; een 3d geprint stadsbankje van steen voor de stad Amsterdam.

Lancering op FabCity
Egbert Fransen, Cultureel intendant van het officiële EU2016 Arts & Design programma Europe by People: “Dat de realisatie van deze unieke samenwerking plaats vindt op FabCity is voor mij het bewijs dat als je verschillende innovatieve partijen, groot en klein, bij elkaar zet er baanbrekende initiatieven uit voortkomen die relevant zijn voor de ontwikkeling van de stad van de toekomst.” Op FabCity zijn vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes te zien waarbij duurzaamheid en circulaire economie centraal staan. FabCity is voor iedereen gratis toegankelijk t/m 26 juni 2016. www.europebypeople.nl/fabcity.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.