Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Betere concurrentie in betonmortelsector na toezeggingen aan ACM

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De concurrentiemogelijkheden tussen ondernemingen in de betonmortelsector verbeteren door toezeggingen  van deze sector aan de Autoriteit Consument  & Markt (ACM). Zeven betonmortelondernemingen, Mebin B.V., Cementbouw B.V., Dyckerhoff Basal Nederland B.V., Bruil Beton & Mix Groep B.V., Mortelcentrale Cuijk B.V., Rouwmaat Groep en AGAR Holding B.V. hebben aan ACM omvangrijke en vergaande toezeggingen gedaan voor structurele wijzigingen bij hun bedrijven. Daardoor worden serieuze risico’s op oneerlijke concurrentie weggenomen. ACM constateerde dat de structuur van de sector en de innige banden tussen de ondernemingen en/of medewerkers de concurrentie mogelijk schaden. ACM merkt daarbij op dat zij op basis van haar onderzoek thans geen bewijs heeft waarmee zij een overtreding vaststelt bij de ondernemingen die een toezegging doen.

Chris Fonteijn: ‘Ik ben heel positief over deze toezeggingen. Concurrentieomstandigheden binnen de betonmortelsector verbeteren ingrijpend en structureel. We hebben met een aantal bedrijven intensief gesproken over de risico’s op oneerlijke concurrentie. Ik vind het een goede zaak dat de bedrijven zelf deze risico’s nu effectief beperken of wegnemen. Dat is goed voor de prijzen, de kwaliteit, service en innovatie binnen de betonmortelsector. Daar profiteren overheden, bedrijven en particulieren van.’

Minder gezamenlijke betonmortelcentrales
Eén van de risico’s was dat er door intensieve samenwerking tussen concurrerende betonmortelbedrijven, concurrentiegevoelige informatie kan worden uitgewisseld. Zo zijn er betonmortelcentrales die beheerd en gebruikt worden door concurrerende bedrijven. Dat kan leiden tot minder concurrentie. Binnen drie jaar worden daarom samenwerkingsverbanden beëindigd tussen betonmortelondernemingen die samen een marktaandeel van 40% of meer hebben in een bepaald gebied. Deze betonmortelcentrales mogen niet langer gezamenlijk geëxploiteerd worden.

Een ander risico is als een bedrijf samen met een concurrent werk uitvoert. De betonondernemingen zeggen toe dat alleen te doen als het niet anders kan. Ook moet dat worden gemeld aan de opdrachtgever. Het aantal dubbelfuncties bij concurrerende bedrijven wordt minder doordat er straks minder samenwerkingsverbanden zijn. Daarnaast zullen zakelijke contacten tussen concurrenten geregistreerd worden.

Eenvoudiger toetreden
Het wordt eenvoudiger om toe te treden tot de betonmortelmarkt. Zo zal een betonmortelonderneming bij de verkoop van grond geen eisen stellen aan het toekomstige gebruik van deze locatie. Een concurrent kan hierdoor deze grond of de centrale kopen en gebruiken voor de eigen productie en verkoop van betonmortel.

De betonmortelbedrijven investeren in training en opleiding zodat alle medewerkers de wet- en regelgeving kennen en toepassen.

Belangrijk deel van de sector doet mee
De 7 ondernemingen die nu de toezeggingen hebben gedaan hebben meer dan de helft van alle betonmortelcentrales in handen. De toezeggingen gaan direct in. De verplichtingen gelden voor 10 jaar. ACM controleert of de betonmortelondernemingen zich aan hun toezeggingen houden.

Grote opdrachtgevers en grootverbruikers van betonmortel zoals Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf zijn blij met de toezeggingen. Zij verwachten dat ze van de betere concurrentieomstandigheden in de betonmortelsector kunnen profiteren.

Betonmortel belangrijk product in bouw
Betonmortel is een mengsel van grind, cement, zand en water dat binnen een bepaalde tijd na het mengen op de bouwplaats moet zijn. De maximale reistijd van een betonvrachtwagen is zo’n 1,5 uur. Er staan op dit moment in Nederland op bijna 200 plaatsen betonmortelcentrales die door 35 ondernemingen geëxploiteerd worden. De hoeveelheid beton die er jaarlijks wordt gemaakt, is afhankelijk van de economische situatie. Gemiddeld ligt de productie rond de 8 miljoen kubieke meter betonmortel. Dat zijn ongeveer 19 Oosterscheldekeringen.

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.