Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Betere concurrentie in betonmortelsector na toezeggingen aan ACM

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De concurrentiemogelijkheden tussen ondernemingen in de betonmortelsector verbeteren door toezeggingen  van deze sector aan de Autoriteit Consument  & Markt (ACM). Zeven betonmortelondernemingen, Mebin B.V., Cementbouw B.V., Dyckerhoff Basal Nederland B.V., Bruil Beton & Mix Groep B.V., Mortelcentrale Cuijk B.V., Rouwmaat Groep en AGAR Holding B.V. hebben aan ACM omvangrijke en vergaande toezeggingen gedaan voor structurele wijzigingen bij hun bedrijven. Daardoor worden serieuze risico’s op oneerlijke concurrentie weggenomen. ACM constateerde dat de structuur van de sector en de innige banden tussen de ondernemingen en/of medewerkers de concurrentie mogelijk schaden. ACM merkt daarbij op dat zij op basis van haar onderzoek thans geen bewijs heeft waarmee zij een overtreding vaststelt bij de ondernemingen die een toezegging doen.

Chris Fonteijn: ‘Ik ben heel positief over deze toezeggingen. Concurrentieomstandigheden binnen de betonmortelsector verbeteren ingrijpend en structureel. We hebben met een aantal bedrijven intensief gesproken over de risico’s op oneerlijke concurrentie. Ik vind het een goede zaak dat de bedrijven zelf deze risico’s nu effectief beperken of wegnemen. Dat is goed voor de prijzen, de kwaliteit, service en innovatie binnen de betonmortelsector. Daar profiteren overheden, bedrijven en particulieren van.’

Minder gezamenlijke betonmortelcentrales
Eén van de risico’s was dat er door intensieve samenwerking tussen concurrerende betonmortelbedrijven, concurrentiegevoelige informatie kan worden uitgewisseld. Zo zijn er betonmortelcentrales die beheerd en gebruikt worden door concurrerende bedrijven. Dat kan leiden tot minder concurrentie. Binnen drie jaar worden daarom samenwerkingsverbanden beëindigd tussen betonmortelondernemingen die samen een marktaandeel van 40% of meer hebben in een bepaald gebied. Deze betonmortelcentrales mogen niet langer gezamenlijk geëxploiteerd worden.

Een ander risico is als een bedrijf samen met een concurrent werk uitvoert. De betonondernemingen zeggen toe dat alleen te doen als het niet anders kan. Ook moet dat worden gemeld aan de opdrachtgever. Het aantal dubbelfuncties bij concurrerende bedrijven wordt minder doordat er straks minder samenwerkingsverbanden zijn. Daarnaast zullen zakelijke contacten tussen concurrenten geregistreerd worden.

Eenvoudiger toetreden
Het wordt eenvoudiger om toe te treden tot de betonmortelmarkt. Zo zal een betonmortelonderneming bij de verkoop van grond geen eisen stellen aan het toekomstige gebruik van deze locatie. Een concurrent kan hierdoor deze grond of de centrale kopen en gebruiken voor de eigen productie en verkoop van betonmortel.

De betonmortelbedrijven investeren in training en opleiding zodat alle medewerkers de wet- en regelgeving kennen en toepassen.

Belangrijk deel van de sector doet mee
De 7 ondernemingen die nu de toezeggingen hebben gedaan hebben meer dan de helft van alle betonmortelcentrales in handen. De toezeggingen gaan direct in. De verplichtingen gelden voor 10 jaar. ACM controleert of de betonmortelondernemingen zich aan hun toezeggingen houden.

Grote opdrachtgevers en grootverbruikers van betonmortel zoals Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf zijn blij met de toezeggingen. Zij verwachten dat ze van de betere concurrentieomstandigheden in de betonmortelsector kunnen profiteren.

Betonmortel belangrijk product in bouw
Betonmortel is een mengsel van grind, cement, zand en water dat binnen een bepaalde tijd na het mengen op de bouwplaats moet zijn. De maximale reistijd van een betonvrachtwagen is zo’n 1,5 uur. Er staan op dit moment in Nederland op bijna 200 plaatsen betonmortelcentrales die door 35 ondernemingen geëxploiteerd worden. De hoeveelheid beton die er jaarlijks wordt gemaakt, is afhankelijk van de economische situatie. Gemiddeld ligt de productie rond de 8 miljoen kubieke meter betonmortel. Dat zijn ongeveer 19 Oosterscheldekeringen.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.