Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BAM en PGGM versterken pps-joint venture

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Koninklijke BAM Groep nv en pensioenbelegger PGGM versterken de samenwerking in hun joint venture gericht op pps-projecten in Nederland en een aantal Noordwest-Europese landen.

PGGM verhoogt zijn commitment  in BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie U.A. met € 140 miljoen. Hiermee komt het gecommitteerd vermogen van PGGM op € 620 miljoen en het totale gecommitteerd vermogen van de joint venture op € 775 miljoen. Van dit bedrag is € 489 miljoen geïnvesteerd in bijna dertig projecten.

In Nederland heeft de joint venture geïnvesteerd in zeven pps-projecten. Daartoe hoort de recent door Koning Willem Alexander geopende nieuwe huisvesting van de Hoge Raad in Den Haag. De joint venture is op dit moment betrokken bij de bouw van een nieuw zeesluizencomplex bij IJmuiden.

Het is de intentie van beide partijen om hiermee de samenwerking in de nu vijf jaar bestaande joint venture uit te bouwen. PGGM’s hoofd Infrastructure Frank Roeters van Lennep: ‘Onze succesvolle joint venture met BAM stelt PGGM in staat Nederlands pensioenkapitaal te koppelen aan publieke projecten, waarmee we investeren in de reële economie. Dat levert goede lange termijnrendementen op voor de deelnemers in de pensioenfondsen waarvoor PGGM belegt en het levert een belangrijke bijdrage aan economisch herstel.’

Het besluit tot het  verhogen van het kapitaal in de joint venture is genomen nadat in 2015 opnieuw is gebleken dat BAM en PGGM op een zeer efficiënte manier hun kennis en ervaring samenbrengen op het gebied van ontwikkeling, bouw en financiering. Binnen de joint venture wordt gewerkt zonder tussenkomst van een investeringsfonds, wat tot aanzienlijke kostenreducties leidt bij het beleggen van pensioengeld. BAM laat in deze constructie zien dat pps-projecten kostenefficiënt en op schema kunnen worden gerealiseerd, daarbij rekening houdend met de kwaliteitsnormen waar projecten op de lange termijn aan moeten voldoen.  

De joint venture voorziet dat de pps-markt voor gebouwen en infrastructuur in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Zwitserland zich positief blijft ontwikkelen. BAM en PGGM verwachten nieuwe investeringen te kunnen doen als lange termijnpartners van overheden in de genoemde landen.

BAM PPP behoudt volledige verantwoordelijkheid voor het uitbrengen van de projectaanbiedingen en voor het dagelijks facilitair management van de joint venture. Tevens vertegenwoordigt BAM PPP de joint venture bij transacties. PGGM verstrekt als ondersteunend belegger over het algemeen tachtig procent van het benodigde kapitaal voor projecten. Beide partijen vormen op gelijkwaardige basis de directie van de joint venture.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.