Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
Minister Suriname voor de vlag van Suriname
Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

Het nieuwe pand tast het historische stadsbeeld aan en daarom dreigt UNESCO de oude binnenstad van Paramaribo na 21 jaar te schrappen van de werelderfgoedlijst. De VN-organisatie keurde het eerste ontwerp van het nieuwe complex niet goed. Na correspondentie vroeg een hoge UNESCO-functionaris de Surinaamse ambassade in Parijs begin oktober om een inhoudelijke reactie op de technische bezwaren van experts. Er kwam geen antwoord en de bouw ging van start.

Ook vanuit andere hoek klinkt kritiek. De gezaghebbende Algemene Aannemers Vereniging schrijft de minister van Openbare Werken dat de aanbestedingsregels zonder enige communicatie overboord zijn gegooid. Het project was gegund aan een consortium dat had ingeschreven voor 5 miljoen dollar. Op het laatste moment veranderde de minister van gedachten: de opdracht ging naar de hoogste bieder, die bijna 600.000 dollar meer in rekening brengt.

Geen uitleg

De benadeelde aannemer, Patrick Dundas, stapt naar de rechter. Hij maakt zich geen illusies. "Men gaat gewoon door en dat kan niet in een rechtsstaat waar je transparantie en good governance propageert." Dundas maakte in zijn lange carrière wel eerder mee dat een regeringsopdracht - tegen de regels in - niet naar de laagste bieder ging. "Maar dit keer is het echt heel erg omdat ik een contract in handen had en al was uitgenodigd voor een ceremoniële start. Dat is superarrogant en onbeleefd."

De parlementaire oppositie liet donderdag verstek gaan bij de officiële start van de bouw. Het is erg dat de regering geen tekst en uitleg geeft in het parlement, schrijft Rabin Parmessar van de Nationale Democratische Partij aan voorzitter Marinus Bee. "Maar het is ronduit onacceptabel wanneer De Nationale Assemblée op dezelfde non-transparante en dictatoriale manier te werk gaat met haar leden, en zeker bij deze grootschalige aanbesteding."

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken belooft de komende week informatie over procedures en regels. President Chan Santokhi benadrukte donderdag nog maar eens hoe belangrijk transparantie en communicatie zijn. "Communiceer met eenieder", zei hij tegen de minister. "Dat is die kracht van democratie: overleggen, uitleggen, luisteren naar de anderen, en als er inderdaad zaken zijn die anderen beter hebben ingezien dan wij, bijstellen!"

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.