Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De tien regionale winnaars van de International VELUX Award zijn bekend

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De International VELUX Award daagt al ruim tien jaar architectuurstudenten uit het belang van daglicht als bron van energie, licht en leven aan te tonen. De tien regionale winnaars van dit jaar laten een hoog onderzoekniveau zien, tonen aan hoe daglicht van vitaal belang is voor de architectuur en hoe daglicht ruimte kan creëren. De studenten integreerden creatieve daglichtoplossingen in steden en dichtbevolkt gebieden, toonden verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur en sociale interactie, werkten met vele aspecten van spiritualiteit en hebben daglicht tastbaar gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Regionale prijzen en hoofdprijzen
De International VELUX Award is een competitie met open ideeën en wordt wereldwijd georganiseerd in twee rondes. In de eerste ronde worden regionale prijzen uitgereikt aan projecten uit West-Europa, Oost-Europa en het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië en Afrika. Tijdens de grote finale worden de hoofdprijzen uitgereikt aan de wereldwijde winnaars.

De vijf regionale winnaars voor de categorie ‘Daylight in Buildings’, waarin toepasbare principes moeten worden getoond omtrent daglicht en zonlicht in gebouwen, zijn:
■ Regio Afrika: Shelter.Light door Fatai Osundiji & Emmanuel Ayoloto, Nigeria
■ Regio Amerika: No parking..Let there be light door Enzo Piero & Vergara Vaccia, Chili
■ Regio Azië en Oceanië: REDISTRIBUTION OF LIGHT door Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon & Yu Min Park, Republiek Korea
■ Regio Oost-Europa en het Midden-Oosten: Light Scattering Window door Kamil Głowacki, Marta Sowinska & Łukasz Gąska, Polen
■ Regio West-Europa: Ceremonial Room Copenhagen door Eskild Pedersen, Denemarken

De vijf regionale winnaars voor de categorie ‘Daylight Investigations’, waarin factoren worden onderzocht als de fysieke eigenschappen van licht, nieuwe materialen of daglicht voor gezondheid en welzijn, zijn:
■ Regio Afrika. Light and Shadow door Ahmed Zorgui & Ala Eddin Noumi, Tunesië
■ Regio Amerika: Automated Blind Study door Amir Nezamdoost, Alen Mahic & Malak Modaresnezhad, USA
■ Regio Azië en Oceanië: Light for the blind door Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiding Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen & Jiawen Li, China
■ Regio Oost-Europa en het Midden-Oosten. A quenchless light door Anna Andronova, Rusland
■ Regio West-Europa: Hammershøi's Grammar door Nicholas Shurey, Denemarken

De internationale jury bestaande uit Francesco Veenstra, Omar Gandhi, Christine Murray, Zbigniew Reszka en Per Arnold Andersen had dit keer de taak om uit bijna 600 ingediende projecten uit 57 landen de tien meest inspirerende daglichtprojecten te selecteren als regionale winnaars.

"Wij zijn echt geïnspireerd geraakt door de daglicht gedreven verkenningen van de studenten uit de hele wereld. De International VELUX Award is ontworpen om studenten te stimuleren met daglicht te werken en te kijken naar elk aspect van daglicht. De inzendingen van dit jaar tonen grote inzichten in de sociale, sociologische en ecologische dimensies van daglicht. De studenten zoeken door hun nieuwsgierigheid, experimenten en innovatievermogen, telkens naar nieuwe relaties met daglicht", zegt Per Arnold Andersen van de VELUX Groep namens de jury.

Met bijna 600 ingediende projecten uit 57 verschillende landen is de competitie een creatief observatieonderzoek van het thema daglicht, door de toonaangevende architecten van de toekomst.

Alle regionale winnaars van de International VELUX Award voor architectuurstudenten zullen hun projecten presenteren en strijden om de twee hoofdprijzen tijdens het World Architecture Festival in Berlijn op 18 november 2016. De prijsuitreiking kan via livestreaming worden gevolgd op iva.velux.com.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.