Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond
De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

Nu zijn ondernemers op slechts een op de vijf terreinen georganiseerd. "We zagen dat terreinen waarop georganiseerde samenwerking ontbreekt, de terreinen zijn waar gezamenlijke verduurzamingsmaatregelen blijven liggen", zegt Rli-lid Erik Verhoef.

Uiteindelijk moeten bedrijven die hun locatie delen zich verplicht verenigen, vindt de Rli. Als ondernemers dit in 2030 nog niet zelf hebben gedaan moet de provincie dit regelen. Op termijn kunnen er ook straffende maatregelen komen, laat Verhoef weten. "Je kan alleen handhaven als er uiteindelijk ook een consequentie is. Boetes kunnen een logische vorm zijn", zegt hij. Raadsvoorzitter Jan Jaap de Graeff verwacht echter niet dat een straf vaak nodig zal zijn.

Klimaatdoelen

Bedrijven moeten van de EU en Nederland verduurzamen om de klimaatdoelen te halen. Zo moeten productiebedrijven bijvoorbeeld minder broeikasgassen uitstoten. Om die doelen te kunnen halen, moeten ook bedrijventerreinen in Nederland meedoen, aldus Verhoef. "Een groot deel van de maakindustrie vindt plaats op bedrijventerreinen. Als die niet meegaan, ga je de doelen niet bereiken.

De overheid moet ondernemers op bedrijventerreinen onder meer helpen verduurzamen door wetten aan te passen. Sommige wetten staan volgens de Rli nu namelijk onderlinge samenwerking voor verduurzaming in de weg. De Elektriciteitswet werd volgens Verhoef in gesprekken met bedrijven vaak als voorbeeld genoemd. "Bedrijven op terreinen die zelf opgewekte energie met elkaar willen delen via een energiehub mogen van die wet niet zomaar onderling energie leveren." De overheid moet er volgens hem voor zorgen dat dit deel van de wet geen belemmering meer vormt.

Energiehubs

Veel bedrijventerreinen kunnen beter de overstap van fossiele energie naar elektriciteit maken in een energiehub en zo hun CO2-uitstoot flink verlagen, onderzocht ingenieursbureau Royal HaskoningDHV onlangs. In een energiehub kunnen ondernemers collectief een energieaansluiting nemen. De vraag en het aanbod naar stroom kunnen zij op elkaar afstemmen.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.