Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe duurzame renovatie: 23% lagere CO2- emissie dan all electric renovatie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Project woningcorporatie Mijande bewijst succes van de EPV-uitbreiding van Minister BlokDat de negatieve reacties van een aantal partijen op het besluit van Minister Blok op de EPV-uitbreiding niet terecht is, blijkt uit het project van woningcorporatie Mijande uit Den Ham (Ov). Daar werden 7 woningen in bewoonde staat duurzaam gerenoveerd door Built4U. De CO2- emissie van deze zuinige woning op zon + gas en elektriciteit is 23% lager dan van een all-electric woning met een elektrische luchtwarmtepomp. Hiermee wordt het succes van een bredere EPV nogmaals aangetoond en daarmee het ongelijk van de criticasters.

Chiel Boonstra van Built4U: “Het specifiek ondersteunen van één oplossingsrichting leidt niet tot de gewenste en versnelde CO2 verlaging. Het breder stimuleren van maatregelen die meetbaar bijdragen aan de doelstellingen is daarom essentieel. Want elke maatregel die een meetbaar significante verlaging van de CO2-emissie realiseert verdient het om ondersteund te worden. De aangekondigde verbreding van de EPV gaat dergelijke projecten op grote schaal mogelijk maken.”

De resultaten liegen er niet om
De in Den Ham in bewoonde staat duurzaam gerenoveerde woningen laten zien dat vergaande CO2-reductie in sociale woningbouw tegen acceptabele investeringskosten en lagere woonlasten mogelijk is. De resultaten liegen er niet om: de prefab isolatie schil, ramen met drievoudig glas en de comfortventilatie leveren in één keer een gezond binnenmilieu en verlagen de warmtebehoefte met 80%. De zonnecollectoren verzorgen meer dan 50% van de warm tapwatervraag. De kleine HR-ketel maakt eerst gebruik van de zonneboiler, voordat er energie wordt gebruikt, zodat de gasrekening tot tientjes in de maand reduceert.

Daarboven zijn er ook nog zonnepanelen die bijdragen aan een lagere stroomrekening. De technische uitdaging om bestaande woningen bouwfysisch goed uit te voeren is geslaagd. De luchtdichtheid is met een n50 waarde van 0,9 nog 30% beter dan beoogd. Dat is nog beter dan nieuwbouw vandaag de dag. De bewoners kunnen de woningen royaal ventileren met gebruik van de comfortventilatie en de ramen. Built4U heeft vaste grond onder de voeten gekregen en ontwikkelt projecten door heel Nederland.

Op de foto drie van de van de zeven gerenoveerde woningen van woningcorporatie Mijande uit Den Ham. De in bewoonde staat duurzaam gerenoveerde woningen op zon + gas en elektriciteit hebben een CO2- emissie die 23% lager is dan van een all-electric woning met een elektrische luchtwarmtepomp.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.