Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

1 december Bijeenkomst Hoe bereiken we 80% minder CO2 uitstoot in Zuid-Holland in 2050?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
CO2 neutraal in 2050. De urgentie en mogelijkheden van deze gigantische opgave werd ook nog een keer onderstreept op de recente klimaattop in Rotterdam. Nu is de vraag hoe we met alle partijen, groot en klein, deze transitie gaan maken. Dat kan niet anders dan door grootschalig te vernieuwen en om te bouwen vanuit een duidelijke stip op de horizon: zo goed als fossielvrij in 2050. Tijdens het debat gaan we samen met u in discussie over de kansen, bedreigingen maar vooral ook de gevoeligheden in deze transitie.

De energietransitie komt nu in een versnelling en zal alles in ons leven veranderen. Onze steden en huizen, de auto’s waarin we rijden, onze industrie, ons landschap en de zee. Juist voor Zuid-Holland, met haar grote haven en het grootste petrochemische complex van Europa, ligt er een enorme opgave. Zuid-Holland kan daarmee een internationale voorbeeldfunctie innemen. Het havengebied verbindt de onvermijdelijke import, conversie en opslag van de duurzame brandstoffen voor Noord-West Europa halverwege deze eeuw met de andere provinciale functies – de vraag naar energie van de bebouwde omgeving, transport en de grote glastuinbouwsector. Hoe gaat die interactie zich ontwikkelen? Welke “no-regret” infrastructurele investeringen en andere maatregelen zijn het meest effectief zijn om tijdig de grote stappen te kunnen maken, voorbij de waan van de dag? De belangrijke vragen van de transitie komen in Zuid-Holland bij elkaar. En dan gaat het niet alleen om de reductie van CO2 emissies, maar ook om de effecten op de economie en de werkgelegenheid.

De provincie Zuid-Holland en het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland hebben het adviesbureau Kamangir, de TU Delft en een aantal experts gevraagd om zoek te gaan naar nieuwe handelingsperspectieven op basis van eindbeelden voor de lange termijn waarin de uitstoot van CO2 veel lager ligt dan nu.

De in kaart gebrachte eindbeelden richten zich op het hele energiesysteem, van huishoudens tot raffinaderij en inclusief technische, economische en sociaal-politieke facetten. Deze eindbeelden geven inzicht in de mogelijke omslag naar andere energiesystemen in de toekomst, mogelijke besparingen, potentiele restwarmtebronnen en benodigd duurzaam productievermogen. Arash Aazami van Kamangir zal inzicht geven in de uitkomsten van deze eindbeelden en de mogelijke routes naar 2050.

Chris Hellinga van de TU Delft zal ingaan op de vraag wat CO2 neutraal halverwege deze eeuw voor consequenties geeft voor de productie en omzetting van nieuwe energievormen in een kwantitatieve schets – en welke dominante vragen dat geeft voor provinciale ontwikkelingen. 

Voorlopige sprekers:
- Arash Aazami (Kamangir)
- Han Weber (provincie Zuid Holland, Gedeputeerde)
- Chris Hellinga (TU Delft, de oprichting van het Delft Energie initiative, auteur van “De energievoorziening van Nederland – vandaag (en morgen?)”)
- Talitha Muuze (Raad van Toezicht MVO Nederland, oprichter Energieboot)
- Derk Loorbach (Drift)

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.