Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

1 december Bijeenkomst Hoe bereiken we 80% minder CO2 uitstoot in Zuid-Holland in 2050?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
CO2 neutraal in 2050. De urgentie en mogelijkheden van deze gigantische opgave werd ook nog een keer onderstreept op de recente klimaattop in Rotterdam. Nu is de vraag hoe we met alle partijen, groot en klein, deze transitie gaan maken. Dat kan niet anders dan door grootschalig te vernieuwen en om te bouwen vanuit een duidelijke stip op de horizon: zo goed als fossielvrij in 2050. Tijdens het debat gaan we samen met u in discussie over de kansen, bedreigingen maar vooral ook de gevoeligheden in deze transitie.

De energietransitie komt nu in een versnelling en zal alles in ons leven veranderen. Onze steden en huizen, de auto’s waarin we rijden, onze industrie, ons landschap en de zee. Juist voor Zuid-Holland, met haar grote haven en het grootste petrochemische complex van Europa, ligt er een enorme opgave. Zuid-Holland kan daarmee een internationale voorbeeldfunctie innemen. Het havengebied verbindt de onvermijdelijke import, conversie en opslag van de duurzame brandstoffen voor Noord-West Europa halverwege deze eeuw met de andere provinciale functies – de vraag naar energie van de bebouwde omgeving, transport en de grote glastuinbouwsector. Hoe gaat die interactie zich ontwikkelen? Welke “no-regret” infrastructurele investeringen en andere maatregelen zijn het meest effectief zijn om tijdig de grote stappen te kunnen maken, voorbij de waan van de dag? De belangrijke vragen van de transitie komen in Zuid-Holland bij elkaar. En dan gaat het niet alleen om de reductie van CO2 emissies, maar ook om de effecten op de economie en de werkgelegenheid.

De provincie Zuid-Holland en het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland hebben het adviesbureau Kamangir, de TU Delft en een aantal experts gevraagd om zoek te gaan naar nieuwe handelingsperspectieven op basis van eindbeelden voor de lange termijn waarin de uitstoot van CO2 veel lager ligt dan nu.

De in kaart gebrachte eindbeelden richten zich op het hele energiesysteem, van huishoudens tot raffinaderij en inclusief technische, economische en sociaal-politieke facetten. Deze eindbeelden geven inzicht in de mogelijke omslag naar andere energiesystemen in de toekomst, mogelijke besparingen, potentiele restwarmtebronnen en benodigd duurzaam productievermogen. Arash Aazami van Kamangir zal inzicht geven in de uitkomsten van deze eindbeelden en de mogelijke routes naar 2050.

Chris Hellinga van de TU Delft zal ingaan op de vraag wat CO2 neutraal halverwege deze eeuw voor consequenties geeft voor de productie en omzetting van nieuwe energievormen in een kwantitatieve schets – en welke dominante vragen dat geeft voor provinciale ontwikkelingen. 

Voorlopige sprekers:
- Arash Aazami (Kamangir)
- Han Weber (provincie Zuid Holland, Gedeputeerde)
- Chris Hellinga (TU Delft, de oprichting van het Delft Energie initiative, auteur van “De energievoorziening van Nederland – vandaag (en morgen?)”)
- Talitha Muuze (Raad van Toezicht MVO Nederland, oprichter Energieboot)
- Derk Loorbach (Drift)

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.